Strony

czwartek, 20 marca 2014

Serowo-jagodowe bułeczki

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że to już wiosna wiec trzeba powitać ja czymś odpowiednim u mnie witamy ją przepysznymi bułeczkami serowo-jagodowymi. Inspiracją do ich zrobienia były te, ale pewnie dlatego, ze wcale nie trzymałam się przepisu to wyszły mi mniej urodziwe, ale bardzo pyszne.



Serowo-jagodowe bułeczki

ciasto:
50 dag mąki pszennej
10 dag cukru
3 żółtka
180 ml ciepłego mleka
2 dag drożdży
10 dag masła
Nadzienie:
30 dag białego tłustego sera
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki budyniu waniliowego
3 łyżki mrożonych jagód 
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką  cukru i odstawić na chwilkę, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej żółtka, drożdże oraz ciepłe mleko, wymieszać i dodać rozpuszczone i przestudzone masło teraz dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Ser skręcić i utrzeć z cukrem oraz żółtkiem, dodać proszek budyniowy i kaszkę, dokładnie wymieszać na koniec dodać jagody i delikatnie wszystko połączyć.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na okrągły placuszek o średnicy około 15 cm, placuszek naciąć na krzyż, ale nie docinać do samego środka
na środku ułożyć porcję nadzienia i owinąć je jedną częścią ciasta, następnie owinąć pozostałymi płatkami z ciasta.

Zwinięte bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piec w temp. 190 st 20 minut po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie "Bitwa o tort"
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle bułeczek upiekłaś, to się trochę podziel! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na ciepłe bułeczki zawsze znajdzie się chętny wiec dzisiaj po nich pozostały tylko wspomnienia, ale następnym razem będę o Tobie pamiętać :)

      Usuń