Strony

środa, 19 marca 2014

Czosnkowa szyneczka

Mięso jest dla zwolenników czosnku bo ma intensywny choć moim zdaniem nie przesadzony jego aromat jest to też taka oszukana szyneczka bo z łopatki, ale bardzo pyszna.


Czosnkowa szyneczka

1 kg mięsa z łopatki
4  ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka pieprzu  młotkowanego z kolendrą
2 ziarna jałowca
3 łyżeczki soli peklowej 
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1 szczypta suszonego lubczyku 
Wykonanie;
W garnku zagotować 1 szklankę wody, dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, pierz w ziarnach i młotkowany, liście laurowe, lubczyk oraz rozgniecione ziarna jałowca, całość gotować kilka minut do gorącej zalewy dodać cukier puder i sól peklową dokładnie wymieszać i przestudzić.
Mięso umyć i osuszyć, następnie dosyć gęsto nakłuć czubkiem ostrego noża, ułożyć ciasno w misce i zalać zalewą, odstawić na minimum 48 godzin. Do szynkowara włożyć odpowiedni woreczek i napełnić zamarynowanym mięsem do woreczka wlać pozostałą marynatę, zakręcić ciasno woreczek i szczelnie zamknąć szynkowar który umieścić w wysokim garnku z gotującą się wodą i gotować 2,5 godziny od momentu zagotowania, ale woda ma się nie gotować. Po tym czasie szybko schłodzić i wstawić szynkowar na kolejne 12 godzin i wyjąć z szynkowara dopiero po dokładnym schłodzeniu. 




Domowy Wyrób

3 komentarze: