Strony

poniedziałek, 17 marca 2014

Mini omleciki

Omleciki na śniadania nigdy nie są złym pomysłem, takie malutkie z jabłuszkami są wprost przepyszne i rozpływające się w ustach, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut.


Omleciki z jabłuszkami

2 jajka
4 zółtka
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1/2 kg jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do nich sok z cytryny, niewielką ilość otartej skórki cytrynowej oraz cukier i cynamon, dokładnie wymieszać i dolać 2 łyżki wody. Garnek postawić na palniku i uprażyć jabłuszka, trwa to kilka minut, ale w tym czasie musimy je wymieszać bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadły.
W misce ubić jajka z żółtkami i cukrem, następnie bardzo ostrożnie masę z jajek wymieszać z przesianą mąką i proszkiem budyniowym.
Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju i łyżką kłaść jak placuszki porcję ciasta, przy pomocy łopatki delikatnie przewrócić  na drugą stronę i smażyć na złoty kolor ich smażenie to dosłownie sekundy.
Na talerzu ułożyć usmażonego omlecika na nim porcję ciepłych jabłek i kolejny omlecik na wierzchu kleks z bitej śmietany lub jak u mnie z serka mascarpone  i jabłuszka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz