Strony

środa, 29 maja 2013

Kołduny w rosole

Od kiedy zobaczyłam konkurs z Maggi w roli głównej to cały czas o nim myślałam i nic poza rosołem i krupnikiem których nie wyobrażam sobie bez kropelki maggi nie przychodziło mi do głowy. Wczoraj przeglądając zdjęcia przypomniała mi się babcia i zrobiłam danie które u niej często gościło. Zapewniam wszystkich, że te kołduny bez dodatku  maggi już tak pysznie nie smakują.
Kołduny ponoć mają być z baraniny, ale moje też były pyszne.

Kołduny w rosole

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
woda
sól
Farsz:
30 dag mięsa mielonego mieszanego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka  maggi
sól
pieprz
3 łyżki wody

wtorek, 28 maja 2013

Owocowe drożdżówki

Kupiłam kilka truskawek, ale były tak kwaśne, że skończyły w bułeczkach. Przepis na ciasto znalazłam w gazecie okazał się banalnie prosty i nawet smaczne bułeczki z niego wyszły :)

Owocowe drożdżówki

ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej 
2 dag drożdży 
1/2 szklanki cukru 
150 ml mleka 
3 żółtka 
5 dag margaryny 
kruszonka: 
5 dag cukru 
5 dag masła 
6 łyżek mąki pszennej 
dodatkowo: 
dowolne owoce 
mąka do podsypywania

poniedziałek, 27 maja 2013

Zapasy

Już kilka razy wspominałam o moich nowych zamiłowaniach do wyrobów domowych na potrzeby domu mój mężuś postawił na działce wędzarnię nie jest jakaś bardzo nowoczesna i wypasiona, ale jak widać doskonale się sprawdziła. Przez ostatnie kilka dni szykowałam się do tego wydarzenia, kupowałam, peklowałam i robiłam kiełbaskę, a mój mężuś to wszystko uwędził.
Musimy się jeszcze dużo nauczyć w tej dziedzinie, ale i tak jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego i dumni z siebie, że możemy dzieciom zaserwować pyszne szyneczki, schab i kiełbaskę jest też nawet boczek do jajecznicy. Zapełniłam tym lodówkę na jakiś czas.

niedziela, 26 maja 2013

Śmietankowy torcik

Dzisiaj taki wyjątkowy dzień w roku więc i deser musiał być wyjątkowy, wczoraj z braku czasu nie zrobiłam nic, ale dzisiaj od samego rana walczyłam w kuchni i po obiadku było ciasto podane do stołu.

Śmietankowy torcik

6 jajek
1/2 szklanki brązowego cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
20 dag białej czekolady
25 dag sera mascarpone
brzoskwinie
truskawki
mleczna czekolada około 5 dag

sobota, 25 maja 2013

Lala

W dniu dzisiejszym w przedszkolu mojej córci odbywa się festyn i mam nadzieję, że pogoda dopisze. Przygotowałam z tej okazji tort który ma być jedną z nagród w loterii fantowej, pracy było przy nim troszkę, ale warto bo Hania puchnie z dumy :), że ma taką super mamę, a i cel na który zostanie przeznaczony dochód z festynu jest szlachetny.


Oto mój torcik


środa, 22 maja 2013

Zwijane rabarbarki

Wchodzę dzisiaj na targ i co widzę ?
Widzę rabarbar, wszędzie rabarbar :) , więc kupiłam, a po powrocie do domu zrobiłam bułeczki, wyszły cudne i pachnące choć za blisko je ułożyłam i w trakcie pieczenia troszkę się skleiły, ale moim domownikom w niczym to nie przeszkadzało :)

Zwijane rabarbarki

Ciasto: 
1/2 kg mąki pszennej 
1 jajko 
1/3 kostki margaryny 
4 łyżki cukru 
1 szklanka mleka 
5 dag drożdży 
Dodatkowo: 
1.5 szklanki mleka 
1 budyń śmietankowy 
2 jajka 
4 laski rabarbaru 
2 łyżki cukru

wtorek, 21 maja 2013

Razowa zapiekanka

Przyszło mi coś takiego do głowy wiec zrobiłam, zdania co do tego były podzielone dla mnie to była zapiekanka dla Hani pizza i jadła nawet polane keczupem.
 W planie miałam to posypać jakimś kozim lub owczym serem, ale niestety w najbliższym sklepie tylko standard :( , podsumowując wyszło smacznie :)

Razowa zapiekanka  


Ciasto: 
25 dag mąki pszennej razowej 
1/2 szklanki ciepłej wody 
2.5 dag drożdży 
3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem, pomidorami i bazylią 
1/4 łyżeczki soli 
1 szczypta cukru 
1 szczypta chili 
Dodatkowo: 
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 
10 dag białego sera 
3-4 suszone pomidory 
kilka listków świeżej bazylii 
sól morska 
kolorowy pieprz 
aromatyzowany olej 

poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Sezon na rabarbar na dobre się zaczyna więc trzeba z niego korzystać na całego.
Dzisiaj takie proste ciasto, ale bardzo smaczne.

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Ciasto: 
2 1/3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
150 ml oleju 
5 jajek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa orzechowa: 
15 dag margaryny 
20 dag orzechów włoskich 
5 łyżek mąki pszennej 
4 łyżki cukru 
Dodatkowo: 
rabarbar

niedziela, 19 maja 2013

Cytrynowy sernik

Taki serniczek chodził po mojej głowie już od jakiegoś czasu, ale zawsze coś innego wskakiwało przed nim. Moja Emilka dzisiaj miała rocznicę pierwszej komunii więc trzeba było zrobić coś fajnego do kawki no i wreszcie serniczek doczekał się swojej premiery.

Cytrynowy sernik

Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie śmietankowe 
2 cytryny
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie:

sobota, 18 maja 2013

Łopatka w porach

To mięsko jest dla tych co lubią aromat wydobywający się z pora, jak przystało na wędlinę przygotowywaną w szynkowarze jest bardzo czasochłonne, ale zapewniam, że warto poczekać i się potrudzić bo jest pyszne.

Łopatka w porach

 1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 
por około 1/2 sztuki 
2 łyżeczki soli peklowej 
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 liście laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i ziołowym pieprzem.
 Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

piątek, 17 maja 2013

Prezentowy torcik

Taki torcik miałam ostatnio przyjemność zrobić w domu, powiem Wam, że zaczynam oswajać się z masę cukrową i nawet zaczynam ją lubić :)


czwartek, 16 maja 2013

Sernikowy deser

Deser który zastąpi nam lody w upalny dzień bo jest zimny, słodki i mokry :)

Sernikowy deser

25 dag serka homogenizowanego waniliowego
10 dag białej czekolady
150 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
truskawki
dowolna galaretka 
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić i przestudzić.
Ser wymieszać z rozpuszczoną biała czekoladą i żelatyną, śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z serem.
Dno i boki małych miseczek wyłożyć plasterkami truskawek 

wtorek, 14 maja 2013

Drożdżowy z rabarbarem

Dzisiaj po powrocie z pracy szybko zarobiłam ciasto drożdżowe którym właśnie się delektuję.
Tak na szybko skorzystałam z tego przepisu, a jest to mój ulubiony wiec miałam pewność, że będzie pysznie :)



poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto z kokosową pianką

To było moje wczorajsze ciasto do kawy, piszę było bo tylko mi zdjęcia po nim zostały :)

Ciasto z kokosową pianką

ciasto:
85 g margaryny
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
3 szklanki kompotu wiśniowego
1.5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
2 budynie waniliowe

niedziela, 12 maja 2013

Zdrowy miodek

Wszyscy robili taki miodek więc  ja się skusiłam i zrobiłam, moja Hania lubi miód wiec  ten też jej zasmakował. Kwiatki jeszcze pięknie kwitną i można przygotować kolejną porcję tylko, że mi coś brak zapału.

Zdrowy miodek

około 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego
3 cytryny
1.5 litra wody
1 kg cukru
Wykonanie:
Wszystkie kwiatki wyskubałam z płatków, dodałam do nich 2 pokrojone w plastry cytryny i wodę. Następnie wszystko zagotować i odstawić do następnego dnia, po tym czasie płatki dokładnie odcedzić i odcisnąć do płynu dodać sok z 1 cytryny i cukier, wszystko gotować na malutkim płomieniu 1.5 godziny, wystudzić i następnego dnia gotować jeszcze godzinę. W trakcie gotowania wszystko pięknie mi zgęstniało i nabrało bursztynowego koloru.
Gotowy miodek przelać do  słoiczków.

czwartek, 9 maja 2013

Kruchy przekładaniec

Kolejne ciasto z odkopanego przepisu, takie ciasto pamiętam z domu babci, bywało ono tam przy okazji uroczystości rodzinnych, ja zrobiłam go z okazji zwykłego dnia. Przyznam szczerze, że jak byłam dzieckiem to wydawało mi się ono mistrzostwem świata, teraz mi po prostu smakowało choć najlepsze było po dwóch dniach kiedy zmiękło.

Kruchy przekładaniec

Ciasto: 
1/2 kg mąki pszennej 
25 dag margaryny 
3 jajka 
1/2 łyżki amoniaku 
1/2 opakowania małego proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru 
2 łyżki śmietany 
Krem: 
1 budyń śmietankowy 
20 dag masła 
1,5 szklanki mleka 
2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo: 
10 dag polewy czekoladowej 
dżem wiśniowy 

wtorek, 7 maja 2013

Słoneczniki na torcie

Jakiś czas temu stwierdziłam, że słoneczniki wyglądają na torcie uroczo, a ich wykonanie wcale nie jest trudne.
 Tort który robiłam na dzisiaj ozdobiłam właśnie słonecznikami, mam nadzieje, że jubilatce się mój pomysł spodoba, a tort będzie smakował.



niedziela, 5 maja 2013

Pierwsze popovery

Ostatnio bardzo modna propozycja śniadaniowa jak modna to i ja musiałam ich spróbować.
Przepis ma z tego bloga choć moje wyszły bardzie puste w środku, ale  i tak bardzo smaczne, dziewczyny były bardzo zadowolone z takiego śniadania.

Pierwsze popovery

1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać jajka i ubijając trzepaczką dolewać mleko, robimy to szybko.
Całe ciasto najlepiej od razu przygotować w naczyniu z dziobkiem.
Ja użyłam foremek do muffinów.
Foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem i piec w nagrzanym do 220 st piekarniku 20 min, następnie zmniejszyć temp. do 180st i piec kolejne 20 min po upieczeniu maja być złociste i chrupiące.
Podajemy gorące i najlepiej smakują z dżemem.


piątek, 3 maja 2013

Bułki rabarbarki

Czekałam i czekałam, aż wreszcie się doczekałam :)rabarbaru ja wiem, że jeszcze miał sobie rosnąć na działce, ale ochota na bułeczkę z nim była silniejsza od zdrowego rozsądku.

Bułki rabarbarki


Ciasto:
3.5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
10 dag margaryny
kruszonka:
6 dag masła
6 dag mąki
3 dag cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
rabarbar (rabarbaru miałam bardzo mało bo około 30 dag )
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.

czwartek, 2 maja 2013

Drożdżowe z owocami

Po wczorajszych ciasteczkach zostały okruszki więc dzisiaj drożdżowe z owocami, dokładnie z węgierkami ze słoika które są bardzo smaczne i szkoda je wywalać, a do ciasta pasują  idealne. Drożdżowe ciasto to jedno z moich ulubionych i po wyjęciu z piekarnika trudno mnie powstrzymać od skubnięcia choć kawałeczka :)

Drożdżowe z owocami

Ciasto:
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
30 dag mąki pszennej + 1 łyżka
200 ml mleka
1 jajko
6 dag margaryny
Kruszonka:
6 dag masła
3 dag cukru
6 dag mąki
Dodatkowo:
śliwki węgierki z kompotu
2 jabłka
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże, dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, następnie odstawić do podrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i przestudzić.

środa, 1 maja 2013

Amoniaczki

Przepis na te ciasteczka był chyba od zawsze w moim domu, miałam nawet w planie kiedyś je zrobić i w tym celu specjalnie zakupiłam amoniak, ale w między czasie przepis gdzieś się zapodział, a ja o nich zapomniałam. W trakcie ostatniego wertowania książek cudem się odnalazła z nim karteczka więc dzisiaj  zrobiłam. Zapach w trakcie pieczenia okropny, ale ciasteczka boskie, kruche i słodziutkie ja szczerze polecam.
 Na koniec muszę jednak ostrzec, że ciasteczka mocno uzależniają :)

Amoniaczki

Wędlinka z szynkowara

Kolejna moja domowa wędlinka i z  mojej winy nie była idealna z wyglądu jednak w smaku była pyszna. W dziedzinie domowych wyrobów jestem nowicjuszem i uczę się na własnych błędach.
Robiąc ten wyrób właśnie taki błąd popełniłam, ale ze wszystkich opresji można zawsze jakoś wybrnąć :)

Wędlinka z szynkowara

1 polędwiczka wieprzowa 
60 dag mięsa mielonego mieszanego 
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki gorczycy 
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
pieprz czarny około 1/4 łyżeczki 
sól około 1-1.5 łyżeczki 
3 łyżeczki musztardy 
Wykonanie: