Strony

sobota, 18 maja 2013

Łopatka w porach

To mięsko jest dla tych co lubią aromat wydobywający się z pora, jak przystało na wędlinę przygotowywaną w szynkowarze jest bardzo czasochłonne, ale zapewniam, że warto poczekać i się potrudzić bo jest pyszne.

Łopatka w porach

 1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 
por około 1/2 sztuki 
2 łyżeczki soli peklowej 
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 liście laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i ziołowym pieprzem.
 Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i ziele angielskie.


Przygotowane mięso odstawić na 24 godziny do lodówki po tym czasie dolać białe wino.
 Zagotować sporą ilość wody i wstawić do niej szynkowar, następnie zmniejszyć płomień i gotować 2 godziny po tym czasie schłodzić i odstawić na 12 godzin do lodówki.


2 komentarze:

  1. Lubie takie mięsa, nie sklepowe, a samemu upieczone :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu takie są najlepsze, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń