Strony

wtorek, 30 kwietnia 2013

Wiosenne pakieciki

Już jest wiosna i powolutku zaczyna pokazywać się nam z tej pysznej strony.
Mając w domu gotowe ciasto francuskie możemy w kilka chwil przygotować pyszną kolację.

Wiosenne pakieciki

gotowe ciasto francuskie
1 kulkę sera mozarella
1 łyżka pokrojonych w drobną kostkę  suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanego szczypiorku
garść liści szczawiu
kolorowy pieprz
dodatkowo:
1 jajko
sól morska ziołowa
Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym szczawiem, szczypiorkiem oraz pomidorami, wszystko doprawić mielonym kolorowym pieprzem.
Ciasto rozwinąć i pokroić w kwadraty na każdym ułożyć porcje nadzienia, złożyć na pół i dokładnie zlepić.

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Torcik jagodowy

W trakcie przestawiania pustych słoików wpadł mi w oko ostatni słoiczek jagód w cukrze więc zrobiłam z nimi taki torcik który pachniał i smakował latem. Swoja drogą już nie mogę sie doczekać takich świeżutkich i pachnących lasem.

Torcik jagodowy


Ciasto: 
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka mąki tortowej 
1 budyń waniliowy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Jagodowa pianka: 
1 litr maślanki o smaku owoców leśnych 
1 galaretka o smaku owoców leśnych 
1 łyżka żelatyny 
1 słoiczek jagód w cukrze 
Dodatkowo: 
300 ml śmietany 30% 
10 dag białej czekolady 

niedziela, 28 kwietnia 2013

Biały puch

Tego deseru nie da się opisać słowami jego trzeba spróbować ja powiem tylko, że jest pyszny :)

Biały puch

10 dkg margaryny
1/2 kg sera do serników w wiaderku
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag białej czekolady
300 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
herbatniki
Wykonanie;
 Margarynę utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać ser i cały czas ucierać, żelatynę rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z serem. 

sobota, 27 kwietnia 2013

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Właśnie myślę nad wędlinka jaką mam zamiar dzisiaj zrobić, ale puki co dodam przepis na kiełbaskę która była moją pierwszą wykonaną w takim stylu i to właśnie ona zaszczepiła u mnie apetyt na domowe wędlinki.

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

60 dag mięsa z kurczak 
80 dag mięsa z łopatki 
30 gram peklosoli 
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka cukru pudru 
1.5 łyżeczki żelatyny 
150 ml wody 
Wykonanie:
 Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.

piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasteczka z oczkiem

Moja Hania przynosi mi z przedszkola kartki z takiego wyrywanego kalendarza i jest z tego powodu bardzo dumna "bo może coś mi się z nich przyda " przeważnie nic się nie przydaje :), ale wczoraj zrobiłam ciasteczka, wydawały mi się ciekawe, a że w domu miałam resztę masy kajmakowej więc się na nie zdecydowałam.
Ciasteczka wyszły dziwne w smaku i bardzo słodkie, pod względem twardości wczoraj przypominały sezamki lecz do dzisiaj zmiękły i są mięciutkie choć nadal słodkie, ale na tym właśnie polegał ich urok.

Ciasteczka z oczkiem

3 białka
7 dag mielonych orzechów
7 dag mielonych migdałów
16 dag mąki pszennej
1 łyżka miodu
30 dag brązowego cukru
Dodatkowo:
cukier puder
masa kajmakowa
Wykonanie:
Białka wymieszać z mąką i mielonymi orzechami oraz migdałami dodać miód i cukier zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce. Z zimnego ciasta odrywać małe porcje i uformować z nich kuleczki, następnie każdą obtoczyć w cukrze pudrze i kłaść na natłuszczona blaszkę, ułożone kuleczki lekko spłaszczyć i na środku palcem zrobić dołek ma powstać nam coś co przypomina kluski śląskie. Masą kajmakowa napełnić dołki w ciastkach.

środa, 24 kwietnia 2013

Pierwsze orzeszki

Od zawsze chciałam zrobić takie orzeszki, ale nie bardzo miałam jak.
Dzisiaj wreszcie nastał ten wielki dzień i mogłam poczęstować rodzinkę swoimi pierwszymi orzeszkami jak na pierwszy raz wyszły mi całkiem fajne, przepis zaczerpnęłam z ulotki dołączonej do urządzenia, ale zaczynam wyszukiwanie nowego  w sieci bo te były takie kruche, a ja bym chciała bardziej waflowe.
Jeśli ktoś ma taki przepis to będę wdzięczna za namiary :) :)

Pierwsze orzeszki

40 dag mąki pszennej
10 dag cukru
25 dag margaryny
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
20 dag masła
5 dag mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
draże orzechowe
Wykonanie:

wtorek, 23 kwietnia 2013

Kajmakowe ciasteczka

Ucierane ciasteczka to jedne z moich ulubionych, ale odkąd zakupiłam do nich maszynkę to stały się moją miłością i chciałabym je robić codziennie. Jedne wychodzą mi lepsze od drugich jednak uczciwie przyznam, że te kajmakowe są najlepsze jakie do tej pory zrobiłam :)

Kajmakowe ciasteczka

7 dag masła 
1/2 szklanki masy kajmakowej 
1/4 szklanki brązowego cukru 
1.3/4 szklanki mąki pszennej 
1 jajko 
1 szczypta soli 
1/4 łyżeczki sody 
dodatkowo: 
5 dag czekolady mlecznej
Wykonanie:
 Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyciskać z maszynki do ciastek okrągłe ciasteczka, ciasto jest dość geste i idzie to z trudem, ale ciasteczka wychodzą urocze.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kwieciste bułeczki

Ciasto z którego zrobiłam bułeczki jest bardzo wdzięczne i smaczne, a co najważniejsze bułeczki z tego ciasta smakują pysznie jeśli upieczemy je w dniu w którym zagniatamy ciasto jednak możemy je tylko przygotować i na blaszkach wstawić do lodówki, a na drugi dzień rano upiec i poczęstować rodzinę wspaniałym śniadaniem.

Kwieciste bułeczki

1/2kg mąki 
5 łyżek cukru 
1 jajko 
200 ml mleka 
4 dag drożdży 
1.5 kostki margaryny 
Dodatkowo:
 jajko 
śliwki węgierki z kompotu 
cukier perlisty 
Wykonanie:
 Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże.
 Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę i dodać do niej cukier, drożdże, jajko oraz połowę przestudzonego tłuszczu, zagnieść ciasto.
 Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, następnie przy pomocy pędzla posmarować je płynnym tłuszcze i złożyć w kopertę która rozwałkować i smarując, składając wałkować do wyczerpania całego tłuszczu.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciasto pełne czarów

Ciasto ponoć jest bardzo modne w internecie ja spotkałam się z nim na jednym blogu, a dokładnie tutaj, od  pierwszego spojrzenia na nie wiedziałam, że muszę sama sprawdzić gdzie ta magia :)
Zrobiłam i już wiem :)

Ciasto pełne czarów

4 jajka 
15 dag cukru 
1 łyżka wody 
125 gram masła 
115 gram mąki 
1/2 litra mleka 
4 krople octu 
aromat waniliowy 

Wykonanie:
 Białka ubić na sztywno z octem.
Masło stopić i przestudzić.
 Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puszysty krem, dodać przestudzony tłuszcz w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę oraz ciepłe mleko. Powstanie nam z tego bardzo płynne ciasto do którego dodać aromat waniliowy i ostrożnie ciasto połączyć z ubitą pianą.
Małą formę 20 cm na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, forma koniecznie musi być mała ja miałam troszkę większą i ciasto wyszło mi niskie.

piątek, 19 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Kupiłam ostatnio gazetę " Pani domu", a w niej znalazłam  przepis na takie rogale.
Dzisiaj upiekłam i stwierdziłam, że na zawsze wpisuję je w swoje wypieki, brak mi słów, aby opisać jak były pyszne.

Drożdżowe rogaliki

230 ml letniego mleka 
40 dag mąki pszennej 
7 gram suchych drożdży 
75 ml oliwy 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru 
dodatkowo: 
sezam lub mak 
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i odstawić na kilka minut.
 Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać oliwę i mleko z drożdżami.
 Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
 Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować, następnie pociąć na trójkąty i zwinąć rogale, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i odstawić na 30 min po tym czasie po wierchu posmarować zimna wodą i posypać sezamem lub makiem.
 Piekarnik nagrzać do 190st i piec rogaliki do 30 min.  

czwartek, 18 kwietnia 2013

Szynka z szynkowara

Taka udawaną szyneczkę robiłam kilka dni temu, robiłam ją tak na "oko', ale wyszło mi bardzo pysznie. Ten wyrób jest kolejnym dowodem na to, że długo nie zawitam w sklepie po gotowce, przygotowanie takiej wędliny nie jest wcale trudne tylko troszkę pracochłonne.

Szynka z szynkowara

1,5 kg mięsa z łopatki 
2 dag soli peklowej 
kilka ząbków czosnku aromatyzowanego w oleju 
przyprawa do wieprzowiny 
świeży majeranek
Wykonanie:
 Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
 Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, mięso delikatnie zwinąć jak roladę

środa, 17 kwietnia 2013

Pieczone pierogi z kurczakiem

Pierogi z gotowego ciasta francuskiego są szybkim i smacznym daniem na miła kolację w gronie znajomych. Kiedy muszę zrobić coś na szybko to zawsze sięgam po gotowe ciasto francuskie z którego można przygotować cuda.

Pieczone pierogi z kurczakiem

Nadzienie: 
1 filet z kurczaka 
2 różyczki kalafiora 
2 łyżki kukurydzy 
kilka pomidorków koktajlowych 
1 łyżka posiekanej pietruszki 
1/2 łyżki oleju 
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 
szczypta soli 
świeżo mielony kolorowy pieprz 
Dodatkowo: 
gotowe ciasto francuskie 
1 jajko 
ziarna sezamu

wtorek, 16 kwietnia 2013

Klasyczne gofry

Nadszedł dzień premiery nowej gofrownicy na początek zrobiłam takie zwykłe i klasyczne gofry z bita śmietaną i owocami, były niby klasyczne, ale jakie pyszne :) Moja Hania stwierdziła, że smakują jak te na wakacjach.

Klasyczne gofry

2 jajka
100 gram stopionego masła
1/2 litra mleka
30 dag mąki
7 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
bita śmietana
dowolne owoce

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Domowa pasztetowa

Ostatnimi czasy zdarzyło mi się wywalić zakupione wędliny bo nie nadawały się do jedzenia, wyrzucając je wywalałam też swoje pieniądze więc postanowiłam sama robić wyroby w tym celu zakupiłam kilka sprzętów, a mój mężuś postawił wędzarnię. Stawiam w tej dziedzinie pierwsze kroki, ale mimo tego, że wymagają takie wyroby nakładu pracy ja długo nie sięgnę po kupne gotowce. Na wegetariankę się nie nadaję bo jestem typowym mięso jadem :) i dwa dni bez mięsa to dużo za dużo dla mnie, więc będę robić własne wyroby i tutaj je spisywać.

Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam z " Kuchni staropolskiej" choć bardzo podobny zachwalała Hala na Przepysznie, pasztet lub jak ktoś woli pasztetowa jest pyszna i pachnąca, może nie ma kremowej konsystencji , ale bez problemu da się nią smarować pieczywo.

Domowa pasztetowa

1 kg słoniny
1 kg mięsa wieprzowego chudego
1/2 kg wątróbki ja użyłam drobiowej
1/2 kg kaszy manny
1.5 szklanki zimnej wody
2 duże cebule
2 łyżki pieprzu
4 płaskie łyżki soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


niedziela, 14 kwietnia 2013

Budyniowiec z jabłkami

Przepis pochodzi z gazetki " Gotuj krok po kroku", ciasto  pojawi się  u mnie pewnie jeszcze nie raz, bo jest tanie, łatwe i bardzo pyszne.

Budyniowiec z jabłkami

Ciasto: 
1.5 kostka margaryny 
4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
4 łyżki kakao 
4 żółtka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo: 
1 kg jabłek 
2 łyżki bułki tartej 
2 budynie waniliowe 
3 szklanki mleka
Wykonanie:
 Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojona w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
 Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić.
 Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.

piątek, 12 kwietnia 2013

Rogaliki z czekoladą

Jaki jest dzisiaj dzień to wszyscy miłośnicy czekolady wiedzą i u mnie oczywiście nie mogło zabraknąć wypieku z wypływającą czekoladą. Pomysłów było kilka, ale w końcu postanowiłam zrobić ulubione rogaliki moich dzieci są one tak pyszne i mięciutkie, że trudno poprzestać na jednym.

Rogaliki z czekoladą

Ciasto: 
1/2 kg mąki pszennej 
1/2 szklanki mleka 
3 jajka 
10 dag masła stopionego 
6 łyżek cukru 
5 dag drożdży 
Dodatkowo: 
nutella 
posiekane migdały 
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru.
 Do miski przesiać mąkę i wymieszać ja z cukrem, dodać 2 jajka i 1 żółtko, rozczyn drożdżowy i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Miały być eklerki

Miały być eklerki, a przez lenistwo wyszło całkiem coś innego czyli coś w rodzaju bułeczki bo nie chciało mi się bawić z rękawami i ciasto kładłam łyżką na blaszkę. Co mi z tego wyszło widać na zdjęciach ja dopowiem, że było bardzo pysznie, a ja miałam tak okropną na nie ochotę, że jadłam jeszcze gorące z lejącym się budyniem :)

Eklerki

ciasto:
1 szklanka wody
8 dag masła

20 dag mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Dodatkowo:
1.5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
masa kajmakowa
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i cytryna do gotującej się wody  dodać przesiana mąkę i mieszając gotować kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto, następnie zdjąć z palnika i wystudzić do zimnego ciasta wmieszać jajka. Gładkie ciasto najlepiej wyciskać  rękawem cukierniczym z końcówką w gwiazdkę na natłuszczoną blaszkę w lekkich odstępach.
Piec w nagrzanym piekarniku 220st około 20 min.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Kolorowe ciasteczka

Dzięki temu, że skusiłam się na zakup tej cudnej maszynki do ciasteczek, mogłam teraz pokombinować i zrobić takie cudne ciasteczka. Ten przepis to jest taka moja przeróbka przepisu na zwykłe kruche ciastka, wyszły mi smaczne choć szczerze stwierdzam, że nie tego oczekiwałam i następnym razem muszę zrobić  coś sprawdzonego i już mam nawet upatrzony przepis na jednym blogu. Moje ciasteczka były smaczne i ładne choć bardziej przypominały w smaku herbatniki, a chciałam osiągnąć efekt ciasta ucieranego.

Kolorowe ciasteczka

20 dkg margaryny 
1.3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
2 czubate łyżki kakao 
2 jajka 
Dodatkowo: 
lukier 
kolorowa posypka
 Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać przesianą na zmianę przesianą mąkę z kakao i jajka.
Przygotowanym gęstym ciastem napełnić specjalną maszynkę do ciastek i wyciskać ciasteczka na natłuszczoną blaszkę, następnie upiec i po upieczeniu wystudzić.
 Przygotować taki zwykły lukier utarty z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody.
 Ciastka po upieczeniu smarować lukrem, następnie ozdobić posypką, środki białe, a płatki kolorowe.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Cytrusowy omlecik

Za oknem wiosna więc  trzeba ten poniedziałek zacząć czymś pysznym ja zrobiłam omleta, bardzo je lubię bo przygotujemy migiem pyszne śniadanie i jeszcze każdego dnia możemy jeść innego.

Cytrusowy omlecik

2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki masła
dowolny jogurt u mnie truskawkowy
cząstki pomarańczy
Wykonanie:
Jajka ubić z mlekiem i delikatnie połączyć z mąką, solą, proszkiem i cukrem.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Słodka sobota

Kolejna słodka sobota w moim domu, tym razem zrobiłam tort na urodziny mojej Emilki już 10 :)
Drugi tort był bardzo uroczysty, bo powstał na bardzo piękny jubileusz pewnej pary, robiąc go, marzyłam o tym, aby i mi było dane dożyć takich dni.








czwartek, 4 kwietnia 2013

Ucierane kwiatuszki

Wiem, że dopiero były Święta, a ja tutaj wyskakuje z jakimiś ciasteczkami, ale nie wytrzymałam i kupiłam dzisiaj sobie taką urocza maszynkę do ciasteczek po powrocie do domu musiałam no po prostu musiałam ją wypróbować:)
Na pierwszy raz przygotowałam ciasteczka z przepisu który widniał na jej opakowaniu następne już pokombinuję, ale te wyszły cudne kruche, pachnące i bardzo pyszne.

Ucierane kwiatuszki

225 gram masła 
23 dag mąki pszennej 
1/2 szklanki brązowego cukru 
3 żółtka 
1 szczypta soli 
2 łyżeczki soku z cytryny 
Wykonanie:
 Masło utrzeć z cukrem na krem następnie cały czas ucierając dodać sól, przesiana mąkę i po 1 żółtku oraz sok cytrynowy.
Po utarciu powstanie nam geste i gładkie ciasto którym napełnić maszynkę do ciasteczek i wyciskać ciasteczka na natłuszczoną blaszkę.
Ciasteczka piec 15-18 min w temp. 180 st.
Ciastka przygotowujemy przed samym pieczeniem, pozostałe ciasto trzymamy lodówce.
Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić.


środa, 3 kwietnia 2013

Cynamonowe naleśniki

Danie które Wszyscy znają i prawie wszyscy kochają, a jego urok tkwi w prostocie wykonania.
Zaczynając dzień takim naleśnikiem nawet śnieg w kwietniu nam nie straszny.

Cynamonowe naleśniki
  
Ciasto na naleśniki: 
2 szklanki mąki pszennej 
1 jajko 
1 szczypta soli 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 szczypta proszku do pieczenia 
woda gazowana 
Dodatkowo: 
3 -4 jabłka 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki cynamonu 
serek waniliowy 
cukier puder 
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, dodać do tego żółtko jajka i wodę około 1.3/4 szklanki ciasto ubijać do momentu uzyskania gładkiego i lejącego się ciasta na koniec bardzo delikatnie połączyć z ubitym białkiem i usmażyć naleśniki ja lubię cieniutkie, ale mogą być troszkę grubsze.
 Jabłka obrać i pokroić w cząstki na patelni rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym i na tym przesmażyć chwilkę jabłka na koniec posypać cynamonem.
 Usmażone naleśniki posmarować serkiem na nim ułożyć cząstki jabłek i zwinąć naleśniki podawać od razu posypane cukrem pudrem.



wtorek, 2 kwietnia 2013

Słodko po Świętach

Witam serdecznie po Świętach które mi bardzo szybko minęły jednak przed Świętami troszkę się u mnie w kuchni  dzieło oczywiście na słodko :)

Tort zrobiony na roczek dla chrześniaka mojego męża.



Ten torcik zabrała do domu moja koleżanka.



 Na sam koniec jeszcze zajączki które pokicały z mojej kuchni do małych  dzieci w rodzinie:)