Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam z " Kuchni staropolskiej" choć bardzo podobny zachwalała Hala na Przepysznie, pasztet lub jak ktoś woli pasztetowa jest pyszna i pachnąca, może nie ma kremowej konsystencji , ale bez problemu da się nią smarować pieczywo.
1 kg słoniny
1 kg mięsa wieprzowego chudego
1/2 kg wątróbki ja użyłam drobiowej
1/2 kg kaszy manny
1.5 szklanki zimnej wody
2 duże cebule
2 łyżki pieprzu
4 płaskie łyżki soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam
na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić.
Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz