Strony

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Domowa pasztetowa

Ostatnimi czasy zdarzyło mi się wywalić zakupione wędliny bo nie nadawały się do jedzenia, wyrzucając je wywalałam też swoje pieniądze więc postanowiłam sama robić wyroby w tym celu zakupiłam kilka sprzętów, a mój mężuś postawił wędzarnię. Stawiam w tej dziedzinie pierwsze kroki, ale mimo tego, że wymagają takie wyroby nakładu pracy ja długo nie sięgnę po kupne gotowce. Na wegetariankę się nie nadaję bo jestem typowym mięso jadem :) i dwa dni bez mięsa to dużo za dużo dla mnie, więc będę robić własne wyroby i tutaj je spisywać.

Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam z " Kuchni staropolskiej" choć bardzo podobny zachwalała Hala na Przepysznie, pasztet lub jak ktoś woli pasztetowa jest pyszna i pachnąca, może nie ma kremowej konsystencji , ale bez problemu da się nią smarować pieczywo.

Domowa pasztetowa

1 kg słoniny
1 kg mięsa wieprzowego chudego
1/2 kg wątróbki ja użyłam drobiowej
1/2 kg kaszy manny
1.5 szklanki zimnej wody
2 duże cebule
2 łyżki pieprzu
4 płaskie łyżki soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej



Wykonanie:
Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam
 na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić.
 Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz