Strony

niedziela, 14 października 2012

Orzechowy krokant

Sobota minęła mi bardzo produktywnie i w kuchni powstało  sporo pysznych rzeczy, które powolutku tutaj dodam. Zacznę od krokantu orzechowego który pojawi się w kilu innych smakołykach,  zrobiłam go sporo bo orzeszki bardzo ładnie się łupały. Jeśli ma ktoś nadmiar orzeszków to polecam zrobienie gdyż taki krokant przechowywany w szczelnym pojemniczku jest pysznym dodatkiem do deserów i smakuje lub nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tego produkowanego przez drogie firmy.



Orzechowy krokant                                                                         

2 łyżki masła 
100g posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 
100g cukru
Wykonanie:
 Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą, kiedy krokant jest jeszcze ciepły trzeba go przemieszać gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.



 



A to taka słodka zapowiedź tego co pojawi się może już jutro:)



1 komentarz: