Strony

piątek, 12 października 2012

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Przepis na to ciasto drożdżowe (takie bazowe) jest moim ulubionym i bardzo często z niego korzystam. Co byśmy na niego nie ułożyli i czym posypali to zawsze wychodzi pyszne, takie leciutkie i puchate, nawet na drugi dzień zachwyca smakiem. W moim domu taka blaszka rozchodzi się w ciągu jednego dnia i nawet do końca ciasto na niej nie wystygnie.


Drożdżowe ciasto z jabłkami                    

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
 3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
10 dag margaryny
 10 dag cukru
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie;
 Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne). Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
 W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.




 



9 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuje za miłe słowa, a ciasto pyszne więc polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ciasto. Moja rodzina kazała je robić sobie trzy razy...w przeciągu czterech dni ;)

      Usuń
    2. Pyszne ciasto. Moja rodzina kazała robić je sobie trzy razy...w przeciągu czterech dni ;) Zamieniłam tylko margarynę na masło.

      Usuń
    3. Jest mi ogromnie miło, że smakowało. Moja rodzinka też je bardzo lubi.

      Usuń
  2. dzisiaj piekę ja...zamiast margaryny spróbuję dodać masło, a jak nie to plej...

    OdpowiedzUsuń