Strony

czwartek, 19 stycznia 2012

Magdalenki z czekoladą

Stałam się szczęśliwą posiadaczką takich malutkich i kolorowych foremek. Dzieci stwierdziły, że koniecznie trzeba je wypróbować i koniecznie na czymś czekoladowym. Magdalenki wyszły pyszne, mięciutkie i tylko było ich bardzo mało :)

Magdalenki z czekoladą

Składniki:
15 dag masła
6 jajek
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
1 tabliczka mlecznej czekolady
dodatkowo:
polewa czekoladowa
posypka do ciasta

Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać na sucho. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodawać do nich małymi porcjami suche składniki, na koniec dodać ostudzone masło i rodzynki, dokładnie wymieszać. Do małych foremek wlać po 1 łyżce ciasta w każdą foremkę włożyć po kostce czekolady i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec około 15 min w temp.190st po wystudzeniu polać polewą i ozdobić. 







2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! Dzieci jednak dobrze sie znają;)

    OdpowiedzUsuń