Strony

środa, 18 stycznia 2012

Ciasto z masą maślankową

Maślanka jest takim produktem troszkę nie docenianym, a szkoda bo z jej pomocą można przygotować bardzo smaczne ciasta i desery.

Ciasto z masą maślankową

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Pianka:
1 litr maślanki o smaku pieczone jabłka z cynamonem
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
2.5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa w kostkach
Dodatkowo:
15 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowa posypka

Wykonanie:
 Ciasto:
Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do  dużej tortownicy. Piec w temp 180 st, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Pianka:
Galaretki rozpuścić osobno w mniejszej ilości wody i zostawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody lub minimalnie więcej. Maślankę przelać do miski i delikatnie ubić do spienienia, cały czas ubijając dodać płynną żelatynę, dokładnie wymieszać, następnie dodać galaretkę po zastygnięciu pokrojoną w mniejsze kawałki, odsączone z soku ananasy i cukier. Maślanka jest słodka więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta to nie musi dodawać cukru. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć sokiem z ananasów, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim krążkiem ciasta i odstawić do zastygnięcia. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka, posypać kolorową posypką

 





6 komentarzy:

  1. kiedys robiłam krem z zsiadłym mlekiem i bardzo mi smakował... Twoje ciasto jest bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne zapewne to ciasto i bardzo ładnie się prezentuje. A co do maślanki to zgadzam się z Tobą w 100 procentach- mało ją doceniamy:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest smaczne samo w sobie, choć maślanka na pewno dodaje mu uroku ja bardzo lubię takie kombinowanie z maślanką, zwłaszcza, że na rynku jest spory wybór smakowy i cena jest bardzo niska.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zainteresować się bliżej maślanką, bo rzadko po nią sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam to ciasto na chrzciny i przyznam szczerz że nikomu nie smakował -był kwaskowaty, a ananas psuł cały smak, lepsze byłoby bez ananasa i ze śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował czy nie smakował to tylko kwestia gustu ja lubię kwaśne smaki więc to ciasto było dla mnie pyszne, ale wiadomo, ze ananas czy maślanka są kwaśniejsze w smaku więc zawsze można poszukać przepisu pod swoje gusta.
      Pozdrawiam :)

      Usuń