Strony

poniedziałek, 4 stycznia 2021

Ciasto adwokatowo-makowe

Przepyszne ciasto, idealne nie tylko na święta. Masa budyniowo-adwokatowa idealnie łączy się z makiem i migdałami. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony




Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
40 ml adwokatu ( u mnie o smaku tiramissu)
3 żółtka
3/4 szkl cukru
200 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gotowa masa makowa w puszce
migdały w płatkach
kawa rozpuszczalna

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Na najmniejszych obrotach łączymy z żółtkami. Partiami dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w 180 st 20 min w formie 20x28 cm.
Studzimy i przekrajamy na 2 równe części.

Krem:
Ok. 1/2 szkl mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka mieszankę z proszkiem budyniowym i gotujemy do zgęstnienia. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Powoli cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu, a na koniec adwokat w temp. pokojowej.

Pierwszą część ciasta nasączamy kawą i smarujemy ok. 1/2 puszki masy makowej. Na to wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy resztą budyniu i posypujemy migdałami. Wkładamy do lodówki na całą noc.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz