Na te ostatnie dni listopada, zanim wejdziemy w świąteczny klimat, proponuje ciasto dyniowe z kawałkami czekolady i masą kajmakową. Jesiennie i pysznie, a do tego prosto w przygotowaniu. Ja swoje ciasto przygotowałam w 15 min. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony
Ciasto dyniowe z czekoladą
2 szkl mąki
4 jajka
80 g cukru
100 g czekolady
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
250 g puree z dyni
dodatkowo;
masa kajmakowa
orzechy
Wykonanie:
Suche składniki przesiewamy i mieszamy z posiekaną czekoladą. Jajka miksujemy z dynią i cukrem. Partiami dodajemy suche składniki i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy ( u mnie forma do babki) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy 45 min w 175 st. Po wystudzeniu smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz