25 dag masła
25 dag mąki krupczatki
20 dag cukru
2 łyżki czystej wódki 40%
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzeszków ziemnych nie solonych
10 dag żurawiny suszonej
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
4 łyżki śmietany 30 %
kolorowa skórka cytryny kandyzowana
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą mąki na krem, następnie do gładkiego kremu dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, następnie dolać wódkę i dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie utrzeć. Ciasto wychodzi gęste i do takiego ciasta dodajemy żurawinę oraz posiekane na mniejsze kawałki orzeszki ziemne ( przed dodaniem mieszamy z małą ilością mąki). Białka ubijamy i porcjami dodajemy do ciasta, delikatnie całość ze sobą łączymy.
Formę do keksa 30 cm długości wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całe ciasto, pieczemy w temp. 180 st około godziny do suchego patyczka.
Czekoladę łamiemy w kosteczkę, dolać śmietankę i rozpuścić, następnie polać upieczone i wystudzone ciasto, wierzch posypać skórką i odstawić do zastygnięcia.
pycha!
OdpowiedzUsuń