Strony

niedziela, 14 lutego 2016

Grahamki

Ciepła bułeczka na śniadanie mogłaby być u mnie każdego dnia nie tylko w niedzielę :)
Młynomag  dostarczył mi ostatnio kilka gatunków mąki więc grzechem byłoby nie piec takich bułeczek.


Grahamki 

4 szklanki mąki luksusowej
2 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
6 dag świeżych drożdży
2 jajka
6 łyżek oleju
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
wykonanie:
Mąki wymieszać w misce z solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do drożdży, dodać olej i jajka. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką  do ciasta drożdżowego wyrobić gładkie ciasto ( wyrabiać je kilka minut)
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyjąć na podsypaną mąką blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki z ciasta i pociąć na mniejsze porcje mi wyszło 20 szt,
uformować z ciasta bułki, ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem i odstawić przykryte  ściereczką na 30 minut.
Przed pieczeniem bułki lekko naciąć ostrym nożem i posypać mąką luksusową.
Piec w temp. 225 st do 15 minut. 








4 komentarze: