Strony

środa, 28 października 2015

Sałatka z czerwonej kapusty

Postanowiłam w tym roku zrobić sałatkę z kapusty do słoików  bo tak sobie pomyślałam, że będzie to fajny dodatek do zimowych obiadków.

Sałatka z czerwonej kapusty 

2 główki czerwonej kapusty około 5 kg
6 cebul
6 dużych jabłek
zalewa:
3 litry wody
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki oleju
12 łyżek cukru 
4 łyżki soli
1 łyżka ziaren pieprzu
1/2 łyżki ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
wykonanie:
Kapustę poszatkować i sparzyć, następnie dobrze odcedzić z wody.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroic w piórka.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej ocet, olej i przyprawy, następnie do gorącej zalewy dodać kapustę, jabłka i cebulę,wymieszać i gotować wszystko razem 5 minut.
Sałatkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować słoiki jeszcze 5 minut.


2 komentarze: