Strony

wtorek, 29 września 2015

Pulpeciki w sosie grzybowym

Grzybów w lesie nie ma tyle ile byśmy chcieli, ale coś tam udało się nazbierać :) i pyszny obiad był.



Pulpeciki w sosie grzybowym

1/2 kg mięsa mielonego
1  cebula
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 30%
przyprawy
wykonanie:
Z pietruszki odciąć twarde łodygi i drobno posiekać samą nać. 
Cebulę drobno pokroić i połowę dodać do mięsa mielonego razem z połową posiekanej zielonej pietruszki, bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać też do miski z mięsem, następnie wbić jajko i dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki o wielkości zbliżonej do orzecha  włoskiego.

Na głębszej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pozostałą cebulę do lekko zeszklonej cebuli dodać grzyby, posypać wszystko niewielką ilością soli, pieprzu ziołowego i tymianku, całość razem smażyć kilka minut na małym gazie. Do podsmażonych grzybów  dolać na patelnię 2 szklanki wody, dodać 2 listki laurowe i kilka ziaren kolorowego pieprzu i połowę twardych łodyg pietruszki kiedy woda się zagotuje ułożyć delikatnie w niej wszystkie pulpeciki
, przykryć pokrywką i gotować kilka minut w trakcie tylko delikatnie potrząsać patelnią, aby potrawa nam się nie przypaliła. Kiedy pulpety już się uduszą zabielić sos śmietaną ewentualnie mąką, doprawić do smaku i posypać pozostałą pietruszką.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz