Strony

wtorek, 12 maja 2015

Rogaliki z rabarbarem

Ostatnio bardzo wszystkim smakowały rogaliki więc zrobiłam im powtórkę z rozrywki choć z całkiem innymi rogalami :)


Rogaliki z rabarbarem

ciasto;
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
200 gram gęstej śmietany 12%
1 opakowanie suszonych drożdży
dodatkowo:
40 dag rabarbaru
4 łyżki miodu
3 strączki kardamonu
wykonanie:
Rabarbar pokroić w małe " kostkę" i wymieszać z miodem, szczyptą soli  oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu wcześniej wyjętymi z osłonki. Tak wymieszany rabarbar odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy od miodu.

Masło pokroić w kostkę, dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i drożdżami, następnie dodać śmietanę i całe jajka, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pociąć na trójkąty na każdym trójkącie ułożyć porcję rabarbaru ( odsączonego z soku)
i zaczynając od podstawy trójkąta przykryć rabarbar ciastem, następnie ciasto dookoła rabarbaru docisnąć jak pierogi tworząc coś w rodzaju kieszonki,
a to dlatego, aby cała dobroć z rabarbaru została w rogalach, a nie wypłynęła podczas pieczenia. Po sklejeniu ciasta zwinąć jak tradycyjne rogale
i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.








Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie! Mi nigdy nie udało się tak pięknie rozwałkować ciasta i wyciąć trójkątów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne rogaliki, wyglądają jak z wystawy najlepszej cukierni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa :) , a rogaliki były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń