Strony

środa, 13 maja 2015

Karkówka duszona z pieczarkami

Pyszny dzisiaj u nas obiadek, karkówka do niej sałatka i oczywiście ziemniaczki, a to co zostało to spakowane w chlebek i można ruszać polenić się na działce :) Mój mąż nie jest zwolennikiem sporej ilości przypraw w daniu i lubi jak przyprawy są dodawane z umiarem, dlatego dzisiaj wersja prawie bez przypraw.


Karkówka duszona z pieczarkami

1 kg karkówki
30 dag pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka zielonej pietruszki
przyprawy
wykonanie:
Karkówkę pociąć na 1,5 cm plastry, natrzeć je solą i pieprzem. Nagrzać patelnię z grubym dnem i obsmażyć na nim mięso, ale bardzo delikatnie mają się tylko zamknąć jego pory, mięso rozłożyć w jednej warstwie i posypać cebulą pokrojoną w grube piórka oraz pieczarkami tylko przekrojonymi na pół, dołożyć kilka gałązek zielonej pietruszki po wierzchu posypać pieprzem ziołowym około 1 łyżeczki i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, podlać 1/2 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem posypać posiekana zieloną pietruszką.






2 komentarze:

  1. Ja z kolei lubię jak jest "konkretnie" przyprawione mięsko :) Fajny pomysł na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię wyraźne smaki, ale gusta męża tez trzeba szanować :)

      Usuń