Strony

wtorek, 31 marca 2015

Chlebek do koszyczka

Domowy chlebek jest najlepszy to wiemy wszyscy i nikt nie ma co do tego wątpliwości dlatego do Wielkanocnego śniadania warto upiec domowy chlebek u mnie będzie na pewno. Przepisów na takie pieczywo jest sporo ja polecam jednak taki z dodatkiem ziemniaków które doskonale przedłużają świeżość pieczywa które nawet w drugi dzień świąt smakuje wyśmienicie :)




Chlebek do koszyczka


20 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej typ 650
150 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 jajko
2 dag masła
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować , odlać z nich wodę do kubeczka odmierzając  150 ml, ziemniaki po wystudzeniu skręcić przez maszynkę lub dobrze utłuc .
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z gotowania ziemniaków z dodatkiem cukru.
Masło stopić i przestudzić .
Mąkę przesiać do ziemniaków, dodać sól, jajko oraz drożdże, wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzone masło . Ciasto najlepiej wyrobić  robotem  z użyciem haka wyrabiać około 5 minut na jednolite ciasto  które  odstawić  do wyrośnięcia na około  2 godziny.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć z miski wyrośnięte ciasto, delikatnie utoczyć z niego wałek który podzielić na cztery części i uformować  małe chlebki.
Foremkę najlepiej taką do mini keksów wysmarować tłuszczem i posypać płatkami owsianymi lub płatkami jaglanymi do uszykowanych foremek włożyć chlebki  po  wierzchu posmarować je olejem i też posypać płatkami owsianymi, odstawić jeszcze raz na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec chlebki około 35 -40 minut mają być dobrze wypieczone po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz