Strony

niedziela, 22 marca 2015

Babka z maślanką

Delikatna babeczka z lekko kwaskową nutką jest idealna na Świąteczny stół.


Babka z maślanką 

25 dag masła
15 dag cukru
38 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100 gram maślanki
1 limonka
dodatkowo:
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
wykonanie:
Limonkę  sparzyć i zetrzeć z niej  skórkę, następnie wycisnąć z niej sok.
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym jajku, następnie do masy dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  oraz maślankę, a na koniec sok z limetki.
Formę do babki jeśli nie jest silikonowa wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnić ją gładkim ciastem i piec w temp. 170st około 1 godziny po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć na talerz i polać rozpuszczoną biała czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytrusów.



Wielkanocne Smaki - edycja V

4 komentarze:

  1. Babka na maślance jest wyjątkowo puszysta-super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jesteśmy fankami takich babek ale kawałeczek czemu nie... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałeczek dla spróbowania, a nóż staniecie się jej fankami :)

      Usuń