Strony

czwartek, 10 lipca 2014

Migdałowo jagodowe ciasto

Ciasto jest dobre na takiego " głoda" kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie na cukierki, robi się je szybko i jest pyszne.


Migdałowo jagodowe ciasto


ciasto:
18 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki
1/2  szklanki mielonych migdałów
3/4 szklanki maślanki u mnie o smaku pieczonego jabłka choć naturalna jest też dobra
dodatkowo:
2 szklanki jagód
5 dag płatków migdałowych
Wykonanie:
Dobrą gatunkowo margarynę utrzeć z cukrem w trakcie dodać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami na koniec do ciasta dodać maślankę i dokładnie wszystko połączyć. 
Formę ( 33 cm na 22 cm) na dnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, a najlepiej tartymi migdałami i wylać do niej całe ciasto po wierzchu posypać jagodami i płatkami migdałów.
Piec w temp. 175 st około 35 minut.



Słodkie jagodowe lato

5 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja :-) lubię jagódki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaaardzo apetycznie :) Z pewnością smakuje cudownie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, to musi być pyszne i takie delikatne dzięki tej maślance ^^
    - Eko

    OdpowiedzUsuń