Strony

poniedziałek, 7 lipca 2014

Jogurtowy torcik

Torcik został zrobiony z myślą o akcji do której zostałam zaproszona przez Bożenę, pogoda idealna do przygotowania pysznego i zimnego deseru, a co najważniejsze bez użycia piekarnika.


Jogurtowy torcik

1 litr jogurtu naturalnego
20 dag jagód
4 łyżki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
250 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
jagody
Wykonanie:
4 łyżki żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody i przestudzić. Jagody zmiksować na mus i wymieszać z cukrem i przestudzoną żelatyną, następnie cały czas mieszając wlać jogurt i po dokładnym ubiciu odstawić, aby troszkę zgęstniało.
Dno okrągłej formy około 20 cm średnicy wyłożyć biszkoptami i wylać na nie gęstniejącą masę jogurtową, odstawić do zastygnięcia.

1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić  w 1 łyżce wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną, ubitą śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę jogurtową i po wierzchu posypać grubą warstwą jagód jeszcze raz wstawić do lodówki, aby całość dokładnie zastygła.




ciasto razem ze mną robiły:
 Lidia 
http://marynawkuchni.wordpress.com/2014/07/06/rafaelloferrero/
http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/07/Delikatna-pianka-z-truskawkami-i-ptasim-mleczkiem.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/jogurtowiec-z-truskawkami.html
http://doowa.blogspot.com/2014/07/bomba-czekoladowo-malinowa.html
http://swiatwokoltosi.blogspot.com/2014/07/rafaello.html

Słodkie jagodowe lato

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, i te jagody dodają pięknego kolorytu;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny torcik..i cudny kolorek...dzięki za udział..i zapraszam ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naoglądam się takich pięknych zdjęć, a później mam smaka na takie fioletowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, ten jagodowy kolor... Torcik wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda Iwonko, gdzieżbym śmiała Cię pominąć, jestes na liscie jak trzeba.
    Pozdrawiam i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pychotka, zjadłabym kawałek;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Jagodowo - fioletowy kolor jest powalający! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń