Strony

niedziela, 22 czerwca 2014

Pszenne bułeczki

Za oknem deszcz w domu brak chleba czyli dobry powód do zrobienia bułeczek na kolację :)


Pszenne bułeczki 

1 kg zwykłej pszennej mąki
20 gram cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
200 ml mleka
360 ml wody
5 dag rozpuszczonego masła
5 dag drożdży
dodatkowo:
jajko
czarnuszka
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą dodać mleko wymieszane z drożdżami, ciepła wodę, jajka i płynne masło. Ciasto najlepiej wyrabiać kilka minut w robocie w tedy bułeczki wyjdą bardzo puszyste i pyszne, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać niewielką ilością  mąki i delikatnie rozciągnąć przy pomocy szklanki wyciąć krążki z których uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować jajkiem i posypać czarnuszką jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułki około 20 minut.






1 komentarz:

  1. Muszę w końcu powrócić do "domowej piekarni" bo bułeczki wyglądają smakowicie i to jescze czarnuszką!!! To jest smak moich wakacji w Turcji robią takie pyszne bułeczki z czarnuszką UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń