Strony

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z jagodami

Już są w lesie te malutkie kuleczki :) jest ich mało w tym roku, ale na takie ciasto da się uzbierać.


Ciasto drożdżowe z jagodami 

ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
20 dag masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
5 dag drożdży
3 żółtka
kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1 szklanka jagód
Wykonanie:
Z 1 szklanki mąki, drożdży, mleka i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić go na 20 minut.
Pozostało mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru oraz jogurt, żółtka i przestudzone płynne masło na koniec dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto które należy po zagnieceniu jeszcze kilka minut wyrabiać, następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Zimne masło w miseczce rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, składniki tak długo razem ucierać, aż powstanie ładna kruszonka.

Blaszkę 24 cm na 36 cm wysmarować tłuszczem i ostrożnie przełożyć do niej wyrośnięte ciasto po wierzchu posmarować białkiem i posypać jagodami oraz kruszonką, jeszcze raz odstawić na 20 minut.
Piec w temp. 180 st około 40-45 minut.




2 komentarze: