Strony

sobota, 10 maja 2014

Wątróbka z pieczarkami

Dzisiaj nie na słodko, ale pysznie bo zaspokoiłam swoją zachciankę, od kilku dni miałam ochotę na taką wątróbkę i to koniecznie prosto z patelni :)


Wątróbka z pieczarkami

50 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
30 dag pieczarek
mąka
2 łyżki masła
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka w garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki z cebulą, posypać niewielka ilością soli oraz pieprzu ziołowego, następnie udusić. 
Wątróbkę umyć i osuszyć, następnie dokładnie obtoczyć w mące i strzepać nadmiar mąki.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić wątróbkę którą szybko zrumienić z obu stron na koniec posypać solą i pieprzem czarnym, usmażona wątróbkę przełożyć do przygotowanych pieczarek, dodać, posiekany drobno ząbek czosnku i po łyżce świeżych ziół u mnie majeranek i pietruszka, wymieszać i od razu podawać. Dobrze smakuje z ziemniakami, ale tylko z chlebem też jest pyszna.



2 komentarze:

  1. szkoda, że w moim domu tylko ja lubię wątróbkę :( no ale zawsze przecież mogę się wprosić do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dokładnie :) zawsze możesz się wprosić :), a tak na serio u mnie też za nią nie przepadają, ale ja im od czasu do czasu stawiam na stole i chcą to jedzą, nie chcą nie jedzą :)

      Usuń