Strony

piątek, 9 maja 2014

Drożdżowy na kwaśnym mleku

Po jednym dniu przerwy do łask powrócił rabarbar i dzisiaj wyjątkowo pyszny drożdżowy na kwaśnym mleku.


Drożdżowy na kwaśnym mleku

3,5 szklanki mąki pszennej
12 dag masła
3/4 szklanki kwaśnego mleka
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
5 dag drożdży
Kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki
Dodatkowo:
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i na chwilkę odstawić. Masło rozpuścić
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodać przestudzone masło z  olejem, kwaśne mleko, wbić dwa jajka i jedno żółtko oraz dodać drożdże. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.

Formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim rozłożyć rabarbar z którego wcześniej odlać nadmiar soku i posypać przygotowaną  kruszonką.
Ciasto jeszcze raz odstawić do podrośnięcia, piec w temp. 180st około 35 minut.


Rabarbalove

2 komentarze:

  1. Wygląda super! ; )
    Świetny pomysł. *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś mi zbawieniem, bo mam akurat dwie szklanki kwaśnego mleka, a znowu na naleśniki nie mam ochoty. Tylko zastanawiam się, czy bez tego rabarbaru też będzie dobry, choć wiadomo, że jednak owocki na drożdżowym dodają tego smaku... Mam jabłka, ale to chyba nie pasuje. Postaram się dziś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń