Strony

wtorek, 11 marca 2014

Zwijana drożdżówka

Prosto, ładnie i pysznie :) ciasto z pomysłu znalezionego w gazecie " Pyszne ciasta na Wielkanoc" ja polecam bo jest warte zrobienia.


Zwijana drożdżówka

Ciasto:
3 dag drożdży
5 dag cukru
50 dag mąki pszennej + 1 łyżka
1 jajko
150 ml mleka
120 ml oleju
Kruszonka:
6 dag mąki pszennej
6 dag cukru pudru
6 dag masła
Dodatkowo:
30 dag marmolady
10 dag orzechów włoskich
1 jajko
Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże  po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem, dodać jajko i olej oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie i lśniące ciasto.

Kruszonka: Masło, make i cukier rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, posmarować marmoladą i posypać posiekanymi orzechami, następnie pociąć na kilku centymetrowe paski, jeden pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku tortownicy na nim nawijać kolejno pozostałe paski.

Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 40 minut.


1 komentarz:

  1. przepadam za drożdżowymi! zwijane są nie tylko pyszne, ale i bardzo efektowne

    OdpowiedzUsuń