Strony

środa, 12 marca 2014

Razowe bułeczki

Moja dzisiejsza myśl co od rana tłukła mi się po głowie to " zrobię dzisiaj bułeczki bo mam straszną na nie ochotę" po powrocie z pracy pokopałam w przepisach i natrafiłam na filipińskie bułeczki które od razu mi się spodobały, ale jak przyszło do pieczenia to musiałam zmienić plany z powodu odpowiedniej mąki i na ich bazie powstały całkiem inne, ale pewnie tak samo pyszne bułeczki.


Razowe bułeczki

1 szklanka mąki pszennej razowej TYP 1850
3 szklanki zwykłej mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1. 1/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
bułka tarta
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z drożdżami, solą oraz cukrem, dodać olej i dolewając wodę zagnieść gładkie ciasto ( ja zagniatałam na stolnicy około 5 minut) po tym czasie ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta wyjąć je na stolnicę jeszcze raz zagnieść i cienko rozwałkować, następnie  ciasto zwinąć jak roladę i otoczyć w bułce tartej.
 Roladę pociąć na porcje ( 12 sztuk) i ułożyć miejscem cięcia na blaszce wyłożonej papierem, porcje ciasta lekko spłaszczyć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki piec 20 minut w nagrzanym do 210 st piekarniku po upieczeniu wystudzić na kratce.





3 komentarze: