Strony

środa, 26 marca 2014

Knedle z mięskiem

Dzisiaj tak dla odmiany, aby nikt nie pomyślał, że ja tylko słodkim żywię rodzinę, zostawiam tutaj przepis na pyszne knedle z odzysku czyli danie z pozostałości  po wcześniejszym obiadku.


Knedle z mięskiem

ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
około 30 dag mąki pszennej
Farsz:
20 dag gotowanego mięsa drobiowego u mnie z rosołu
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Farsz:
Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć  na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem.

Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.

W garnku zagotować sporą ilość osolonej  wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze  2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.




4 komentarze:

  1. Lubię takie jedzonko, ale nie chce mi się nigdy gotować, jeśli chodzi o knedle czy pierogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj :) mi tez czasami trudno się zabrać za takie dania, ale jak mnie najdzie ochota to nie ma zmiłuj :) muszę zrobić

      Usuń
  2. bardzo lubię knedle, najbardziej latem ze świeżymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że takie z owocami to nie mogą się nawet równać z takimi " resztkowymi "

      Usuń