Zdrowych i Wesołych Świąt
Strony
▼
sobota, 30 marca 2013
środa, 27 marca 2013
Wielkanocne gniazdka
Pierwszy raz w moim życiu śniadanie Wielkanocne będzie w moim domu przez te wszystkie lata na mojej głowie było tylko ciasto bo wszyscy spotykali się u mamy. W tym roku ja muszę stanąć na wysokości zadania i ugościć rodzinę więc już zaczynam myśleć czym nowym zabłysnąć i wykombinowałam dzisiaj na próbę takie bułeczki zamiast tradycyjnego pieczywa. Udały się znakomicie były mięciutkie, pachnące i lekko pikantne, próba udana i bułeczki mogą zagościć na Świątecznym stole bo mogą spełnić jeszcze rolę pięknej dekoracji.
Wielkanocne gniazdka
Wielkanocne gniazdka
wtorek, 26 marca 2013
Porzeczkowe babeczki
Miałam zrobić dzisiaj coś na szybko i miało być jeszcze ładnie oraz pysznie lub w odwrotnej kolejności :) Zrobiłam coś takiego i myślę, że spełniło to wszystkie warunki.
Porzeczkowe babeczki
Ciasto:
10 dag masła
8 dag cukru
11 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki czerwonych porzeczek ( mrożone)
Krem:
25 dag serka mascarpone
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Masło utrzeć cukrem na gładki i puszysty krem, następnie dodać jajka i cały czas ucierając dodawać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Kiedy ciasto jest gotowe to delikatnie połączyć je z porzeczkami i napełnić nim foremki do muffinek. Piec około 25 min w temp. 180st po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z foremek.
Porzeczkowe babeczki
Ciasto:
10 dag masła
8 dag cukru
11 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki czerwonych porzeczek ( mrożone)
Krem:
25 dag serka mascarpone
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Masło utrzeć cukrem na gładki i puszysty krem, następnie dodać jajka i cały czas ucierając dodawać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Kiedy ciasto jest gotowe to delikatnie połączyć je z porzeczkami i napełnić nim foremki do muffinek. Piec około 25 min w temp. 180st po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z foremek.
poniedziałek, 25 marca 2013
Słoneczne bułeczki
Słoneczko dzisiaj tak pięknie świeciło i nawet mróz mi wyjątkowo nie przeszkadzał, a ja jeszcze będąc w pracy myślałam co zrobić z tą swoją energią i wymyśliłam takie ciepłe bułeczki do poobiedniej kawki. Bułeczki wyszły pyszne i pachnące, poprawiające humor jak słoneczko za oknem.
Słoneczne bułeczki
Ciasto:
320 ml mleka
5 dag masła
55 dag mąki
8 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 dag drożdży
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
jajko
cukier perlisty
Słoneczne bułeczki
Ciasto:
320 ml mleka
5 dag masła
55 dag mąki
8 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 dag drożdży
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
jajko
cukier perlisty
niedziela, 24 marca 2013
Babka kajmakowa
Wczoraj zrobiłam babkę z przepisu który znalazłam tutaj , poza zmniejszeniem ilości cukru nie zmieniłam w niej nic, babeczka wyszła cudowna taka pachnąca i pyszna. Upiekłam ja wczoraj, ale do dzisiaj nie pozwoliłam jej ruszyć katując w ten sposób swoją rodzinę i siebie:). Dzisiaj już wiem, że za tydzień ponownie zagości na moim stole.
Babka kajmakowa
5 jajek
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 cytryny
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej
18 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych
Babka kajmakowa
5 jajek
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 cytryny
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej
18 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych
czwartek, 21 marca 2013
Pierogi z mięsem na ostro
Dzisiaj nie mam do zaproponowania nic na słodko, a wręcz przeciwnie bo na słono. Od czasu do czasu pokazuję tutaj coś innego, aby ludzie sobie o mnie nie myśleli, że tylko słodkim żyje moja rodzina :)
Pierogi wyszły mi cudowne takie pikantne i mięciutkie, a z tym sosem to była bajka :)
Pierogi z mięsem na słono
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy ognistej
1 łyżka oleju
1 jajko
ciepła woda
Farsz:
60 dag mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów w soku
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
Pierogi wyszły mi cudowne takie pikantne i mięciutkie, a z tym sosem to była bajka :)
Pierogi z mięsem na słono
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy ognistej
1 łyżka oleju
1 jajko
ciepła woda
Farsz:
60 dag mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów w soku
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
wtorek, 19 marca 2013
Serowa babka
Nigdy wcześniej nie robiłam takiej babki dlatego bardzo mnie zainteresował przepis na opakowaniu mąki z pewnego sklepu na B .....na temat smaku nie będę się rozpisywać powiem tylko, że na talerzu zostały tylko dwa małe kawałeczki :) choć jak dla mnie była taka troszkę zbita.
Serowa babka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
35 dag mąki
25 dag białego sera
1/2 szklanki śmietany
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
Serowa babka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
35 dag mąki
25 dag białego sera
1/2 szklanki śmietany
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
poniedziałek, 18 marca 2013
Egzotyczny sernik
Dla smakoszy serników jest to sernik idealny, dla mnie był dobry bo nie jestem amatorem tego gatunku ciasta, ale mój mąż czyścił talerzyk, aż wyczyścił :)
Egzotyczny sernik
15 dkg margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
masa serowa:
200 ml mleczka kokosowego
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
2.5 łyżki likieru kokosowego
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kg białego sera
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
10 dag zielonych wiórek kokosowych
1/2 cytryny
Dodatkowo;
10 dag białej czekolady
kiwi
Egzotyczny sernik
15 dkg margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
masa serowa:
200 ml mleczka kokosowego
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
2.5 łyżki likieru kokosowego
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kg białego sera
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
10 dag zielonych wiórek kokosowych
1/2 cytryny
Dodatkowo;
10 dag białej czekolady
kiwi
piątek, 15 marca 2013
Zdrowe nie znaczy nudne
Zdrowe nie znaczy nudne !!!!
Pod takim hasłem przez ostatnie dni w przedszkolu samorządowym w Miliczu odbywały się warsztaty z firmą KUPIEC, dzieci z grup 5 i 6 latków przygotowały zdrowe i kolorowe kanapki na waflach ryżowych oraz pyszny deser jogurtowy z owocami i musli.
W trakcie zajęć dzieci przez zabawę uczyły się podstaw zdrowej kuchni i bezpiecznego przygotowywania posiłków. Maluchy pokazały, że w kuchni ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, a ich dania przypominały małe dzieła sztuki. A jak potem smakowały! :)
W grupie Krasnali zostali wybrani Kanapkowa Królowa i Król, koronacja nastąpiła po zakończeniu konkursu na najładniejszą kanapkę, a wyboru tej "naj" dokonały w głosowaniu same dzieci i jak na tak małe istotki zrobiły to bardzo uczciwie.
Warsztaty w przedszkolu zastąpiły dzieciom drugie śniadanie, a obiad w tym dniu coś długo leżał na talerzach bo dzieciaczki zasiadały do niego z pełnymi już brzuszkami.
Na koniec dzieci zabrały do domu książeczki które dostarczyła firma KUPIEC i pamiątkowe dyplomiki przygotowane przez wychowawczynie.
Zdjęcia oddają wszystko co sie działo w tych dniach więc zapraszam do tej małej galerii :
Kanapki przygotowane do konkursu.
Piękne prawda ?
środa, 13 marca 2013
Ucierany jabłecznik
Jakiś czas temu rozmawiałam z koleżanką ( pozdrawiam Monie która czasami do mnie zagląda :) )o takim pysznym ucieranym jabłeczniku i od tamtego czasu chodził taki za mną. Przepis znalazłam na stronie "Kulinarni łowcy smaku " ciasto jest pyszne choć to nie jest ten smak o którym myślałam, obawiam się jednak, że nigdy nie znajdę idealnego przepisu bo to jest smak dzieciństwa.
Ucierany jabłecznik
Ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Wykonanie :
Ucierany jabłecznik
Ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Wykonanie :
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać
cukier i chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Ciasto:
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem do
białości, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i do
pieczenia i ucierać w trakcie dodać śmietankę i przestudzoną margarynę.
Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą
bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym
czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć
na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta.
Wstawić jeszcze raz do
piekarnika na 25-30 min i dopiec ciasto po upieczeniu posypać sporą
ilością cukru pudru.
wtorek, 12 marca 2013
Bułeczki na słono
Chodził za mną dzisiaj jabłecznik, ale miałam za mało jabłek w domu więc zostawiłam go sobie na jutro, a dzisiaj zrobiłam na kolacje takie bułeczki. Hania jak to Hania :) stwierdziła, że to jest pizza w bułce, ale to dobrze bo ona kocha pizze :)
Bułeczki na słono
Ciasto:
1/2 kg maki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią
Dodatkowo:
5 długich parówek lub 10 krótkich
30 dag pieczarek
kilka plastrów żółtego sera
1 łyżka masła
kawałek czerwonej papryki
cebula
przyprawy
keczup
1 jajko
Bułeczki na słono
Ciasto:
1/2 kg maki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią
Dodatkowo:
5 długich parówek lub 10 krótkich
30 dag pieczarek
kilka plastrów żółtego sera
1 łyżka masła
kawałek czerwonej papryki
cebula
przyprawy
keczup
1 jajko
poniedziałek, 11 marca 2013
Kolorowo mi :)
Ciasto jest tak proste, że nawet dzieci w przedszkolu sobie z nim poradzą jest też bardzo ładne i doskonale się prezentuje na stole. Delikatne i piękne, a ja polecam spróbować.
Kolorowo mi :)
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
różowy i żółty barwnik spożywczy
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 różowe galaretki
1 z małym czubkiem łyżeczka żelatyny
Kolorowo mi :)
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
różowy i żółty barwnik spożywczy
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 różowe galaretki
1 z małym czubkiem łyżeczka żelatyny
niedziela, 10 marca 2013
czwartek, 7 marca 2013
Domowy chlebek ala pitta
Moje dziewczyny od dawna prosiły o coś takiego i zrobiły mi nawet taką listę ze swoimi zachciankami po zrobieniu jakiegoś dania zostaje ono skreślone z listy. Lista jest długa i bardzo pracochłonna bo makaronu z serem na niej nie ma :). Po dokładnym jej przestudiowaniu postanowiłam zacząć od chlebków pitta bo tak szczerze to sama nawet miałam na nie ochotę. Chlebki może nie smakują dokładnie jak te które kupujemy w barach, ale są pyszne i pachnące, a co najważniejsze domowe:)
Domowy chlebek ala pitta
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia, jajka ubić z mlekiem i olejem, a następnie dodać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto po zagnieceniu rozwałkować na 1 cm grubości i przy pomocy małej miseczki wyciąć krążki z ciasta, następnie delikatnie nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
Patelnie z grubym dnem dobrze nagrzać i po zmniejszeniu palnika smażyć nasze chlebki z dwóch stron na złoty kolor ( dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, patyczek ma być suchy)
Po przestudzeniu delikatnie naciąć tak, aby powstała nam taka kieszeń i napełnić je dowolnymi składnikami ja lubię z warzywami po wierzchu polanymi majonezem i keczupem.
Domowy chlebek ala pitta
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia, jajka ubić z mlekiem i olejem, a następnie dodać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto po zagnieceniu rozwałkować na 1 cm grubości i przy pomocy małej miseczki wyciąć krążki z ciasta, następnie delikatnie nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
Patelnie z grubym dnem dobrze nagrzać i po zmniejszeniu palnika smażyć nasze chlebki z dwóch stron na złoty kolor ( dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, patyczek ma być suchy)
Po przestudzeniu delikatnie naciąć tak, aby powstała nam taka kieszeń i napełnić je dowolnymi składnikami ja lubię z warzywami po wierzchu polanymi majonezem i keczupem.
środa, 6 marca 2013
Ciasto pomarańczowe
Ciasto wyszło mi oczywiście jak dla mojej rodziny dużo za małe, ale bardzo smaczne i aromatyczne.
Ciasto pomarańczowe
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 pomarańcza do otarcia skórki
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto pomarańczowe
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 pomarańcza do otarcia skórki
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
wtorek, 5 marca 2013
Placuszki z warzywami
Placuszki to był nasz wczorajszy obiad, zrobiłam je tak na próbę i powiem Wam, ze wyszły super. Moja Hania jak większość dzieci jest na bakier z wszystkimi warzywami i tylko zielony ogórek dla niej się liczy dlatego jak zobaczyła co się święci na obiad to już z góry zakładała, że nie będzie tego jadła, lecz ja poprosiłam ją o pomoc w mieszaniu ciasta i sosu przez co potem spróbowała placuszka bo przecież sama je robiła :), efekt był taki, że zjadła dwa :)
Placuszki z warzywami
25 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 puszki groszku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
Sos śmietanowy:
250 ml śmietany 12%
1/4 czerwonej papryki
szczypiorek
przyprawy
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami dodać jajko i mleko, następnie przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać gładkie ciasto.
Do gotowego ciasta dodać pokrojone w kosteczkę papryki, posiekany czosnek, odcedzony groszek oraz szczypiorek i pietruszkę, wymieszać i na gorącym oleju smażyć małe placuszki.
W trakcie smażenia placuszków przygotować sos.
Sos:
Śmietanę wymieszać z papryką i szczypiorkiem, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem ja dodałam dodatkowo szczyptę cukru.
Placuszki podawać ciepłe z dodatkiem sosu śmietanowego.
Placuszki z warzywami
25 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 puszki groszku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
Sos śmietanowy:
250 ml śmietany 12%
1/4 czerwonej papryki
szczypiorek
przyprawy
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami dodać jajko i mleko, następnie przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać gładkie ciasto.
Do gotowego ciasta dodać pokrojone w kosteczkę papryki, posiekany czosnek, odcedzony groszek oraz szczypiorek i pietruszkę, wymieszać i na gorącym oleju smażyć małe placuszki.
W trakcie smażenia placuszków przygotować sos.
Sos:
Śmietanę wymieszać z papryką i szczypiorkiem, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem ja dodałam dodatkowo szczyptę cukru.
Placuszki podawać ciepłe z dodatkiem sosu śmietanowego.