Bułeczki z makiem
40 dag mąki
2 dag drożdży
70 g stopionego masła
1 szklanka mleka
10 dag białego sera
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
suchy mak
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w
ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem
do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i
dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek
miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na
natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem
mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze raz zostawić na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min.
Po upieczeniu przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz