Dzisiaj zrobiłam troszkę słodkich zapasów na zimowe dni, jednym z nich był pyszny bananowy dżem który moje dzieci bardzo lubią, wiem, że to co dzisiaj powstało to kropla w morzu i trzeba jeszcze to powtórzyć dwa, a nawet trzy razy. Jeśli taką dżemikową akcję powtórzę to morze do grudnia coś zostanie:) Na bananowy dżem musimy kupić bardzo dojrzałe owoce bo takie są najlepsze.
Bananowy dżem
3 kg bardzo dojrzałych bananów
1,5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Bardzo dojrzałe banany obrać i
pokroić w plasterki, dolać do nich sok pomarańczowy i rozgotować na
małym gazie, bardzo często mieszając. Ja lubię jak kawałki bananów są
jeszcze widoczne i trzymam na gazie do tego momentu, ale jeśli chcemy
mieć gładki dżem to wszystko trzeba dokładnie zmiksować. Kiedy dżem ma
odpowiednią gęstość dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Gorący dżem
przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Łał, genialny pomysł :) Dżem bananowy musi smakować genialnie... Koniecznie muszę go zrobić, i dziękuję za umieszczenie tego przepisu :D Dzięki niemu zyskam pyszne zapasy na zimę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Polecam zrobić i pozdrawiam :)
Usuńbananowy dzem - super pomysl! :-) chcialabym taki na tosta! :D
OdpowiedzUsuńWspanialy pomysl, musze wyprobowac.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam dżemu bananowego. Chyba czas na nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńhmmm nie lubię cynamonu ale banany uwielbiam, muszę wypróbować ale z wanilią. Będzie doskonały do kanapek z masłem orzechowym:)
OdpowiedzUsuńwww.slodkieslone.pl
Ja tez nie przepadam za cynamonem, ale tutaj pasuje idealnie.
UsuńWygląda apetycznie, takiego jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł. :)
OdpowiedzUsuń