Strony

wtorek, 1 maja 2012

Kolorowe ciasto

Po dwóch dniach bez wypieków postanowiłam to nadrobić i zaszaleć z ciastem, potrzeba do niego troszkę czasu i cierpliwości, ale zapewniam, że warto bo efekt wzrokowy jak i smakowy wynagrodzą wszystko.
Mojej rodzinie bardzo ciasto smakowało i pewnie nie raz będą o nie prosili choć na powtórkę będą musieli troszkę poczekać bo w moim domu jest tylko kilka ciast do których się wraca, a tak to zawsze coś nowego i zawsze pysznego. Gdybym chciała wypróbować te wszystkie słodkości które są w sieci to brakło by mi życia i cierpliwości więc powrotów nie ma :)


Kolorowe ciasto                                                                      

Ciasto jasne: 
3 jajka
1/4 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki 
1 budyń waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto kakaowe:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki 
1 budyń czekoladowy 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Ciasto różowe:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 kisiel truskawkowy 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy;
20 dkg margaryny lub masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy 

cukier puder około 1/2 szklanki 
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona 
1 grejfrut 
3 jabłka 
posypka czekoladowa
Wykonanie:
Wszystkie spody do ciasta wykonać w taki sam sposób i upiec je na osobnych blachach. 
Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę do piany dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem lub kisielem oraz z proszkiem do pieczenia.
 Ciasto przelać do formy(33 cm na 22 cm) wyłożonej papierem i piec do 15 min w temp 180st.

 Masa budyniowa: 
 Budyń śmietankowy ugotować na mleku i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem na gładki krem.

 Czerwoną galaretkę rozpuścić w zmniejszonej o 1/2 szklanki wody jak podaje przepis i zimną wymieszać z kawałkami grejfruta wcześniej obranego z błonek.    
 Zieloną galaretkę rozpuścić tak jak czerwoną i wymieszać z pokrojonymi i obranymi jabłkami.



 Jeden spód z upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć ponownie w formie posmarować warstwą kremu i na nim wylać gęstniejącą galaretkę np. czerwoną na niej ułożyć drugie ciasto i kolejna warstwa kremu, a na nim druga galaretka i przykryć ostatnim ciastem.
 Wierzch posmarować resztą kremu i posypać czekoladowymi płatkami. 
 Ciasto dokładnie schłodzić, najlepiej przez całą noc.








14 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba i chyba w najblizszym czasie skusze sie wlasnie na cos takiego...wyglada obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne, lubię kolory w ciastach :)
    ps.warto usunąć na weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  3. W myśl mojej ulubionej zasadzie zdrowego żywienia "jedz kolorowo" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje to ciasto. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. radosne, wesołe i kolorowe!
    nigdy ni jadłam. a wygląda baardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie, kolorowo i niezwykle smacznie wygląda, musi być przepyszne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne, lubię takie wesołe, kolorowe przekładańce, trochę w stylu siostry Anastazjii, pracochłonne, ale pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za miłe słowa, a ciasto mimo, że pracochłonne to polecam bo jest pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam wczoraj te ciasto i juz go nie ma!!! O przepyszne!!! Naprawdę polecam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi ogromnie miło, że juz go nie ma to mnie nie dziwi bo u mnie też znika migiem :)

      Usuń
    2. Bardzo proszę o informację, jakie wymiary ma blacha.
      Dziekuje. Iwona

      Usuń
    3. Uzupełniłam wpis o wymiary blaszki bo faktycznie to jest ważne.

      Usuń
  10. dziś będę robić, ciekawe jak wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń