Strony

niedziela, 7 marca 2021

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i sezamem

Krem czekoladowy w tym cieście smakuje prawie jak lody czekoladowe. Do tego ciasto jest bez pieczenia, proste i niesamowicie pyszne. Przepis oryginalny pochodzi z tej strony. Kubeczki ze zdjęcia można nabyć tutaj



Składniki na formę 24x24cm


 Krem czekoladowy:

500 ml śmietanki 30%

200 g czekolady deserowej

3 łyżki cukru pudru

2,5 łyżeczki żelatyny

1/4 szkl wody

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

2,5 łyżeczki żelatyny

1/4 szkl wody

Dodatkowo:

2 opakowania herbatników

ok 450 g masy kajmakowej

1 słoik dżemu wiśniowego

ok 200 g sezamu


Wykonanie:

Krem czekoladowy:

Czekoladę z kremówką rozpuszczamy na parze i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy by chwilę ostygła. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wlewamy czekoladę i delikatnie mieszamy.


Krem śmietankowy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej  wodzie i zostawiamy aby ostygła. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy


Sezam podprażamy na suchej patelni i zostawiamy do ostygnięcia.

Herbatniki układamy w formie i smarujemy połową masy kajmakowej. Posypujemy połową sezamu i smarujemy kremem czekoladowym. Układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy resztą kajmaku, posypujemy resztą sezamu odkładając trochę aby posypać wierzch  i  smarujemy dżemem. Smarujemy kremem śmietankowym i posypujemy resztą sezamu. Wkładamy do lodówki na całą noc



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz