Strony

poniedziałek, 18 listopada 2019

Piernikowo-tortowe ciasto

Gazety już obwieściły rychłe nadejście świąt :) więc i ja zaczynam o nich myśleć. Jak one będą wyglądać i gdzie je spędzimy to jeszcze jest nie obgadane, ale jest pewne, że trzeba upiec dobre ciasto i ono jest na mojej głowie. Od kilku lat mam zasadę, że oprócz sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na stole pojawia się coś nowego, czasami robię coś w ciemno, choć wolę przepis wypróbować przed świętami i dzisiaj właśnie mam takie ciasto.





























Piernikowo-tortowe ciasto 

ciasto:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
masa śmietankowa:
50 dag serka mascarpone
10 dag białej czekolady
500 ml śmietany 36%
dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
3 większe banany
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
5 dag czekolady mlecznej
3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej ( moja o smaku piernikowym)
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukrem, kiedy beza jest szklista i biała dodajemy żółtka i mieszamy tylko do połączenia.  Obie mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy i małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając całość przy pomocy łopatki. Formę  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia, kiedy galaretka przestygnie dodać do niej banana pokrojonego w cienkie plasterki i brzoskwinię pokrojoną w drobna kostkę, odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką i ubić na krem na koniec do kremu dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. 

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie, nasączyć naparem kawy, wyłożyć połowę kremu śmietankowego, następnie na krem wylać gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem. Wierzchni placek nasączyć resztą kawy i rozsmarować na nim pozostały krem, wyrównać i posypać wiórkami z tartej czekolady.
Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepsze następnego dnia. 

https://ambition.pl/






Święta z dbałością

4 komentarze: