Strony

niedziela, 6 października 2019

Owocowe ciasto z masłem orzechowym

Przepis znaleziony w małym dodatku do kolorowej gazety, na zdjęciu wyglądało to ciasto nijako, ale z opisu brzmiało pysznie, osobiście na mnie zadział dodatek masła orzechowego. Podsumowując ciasto wyszło bardzo smacznie i warte było zrobienia, polecam :)


Owocowe ciasto z masłem orzechowym

ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
10 dag masła orzechowego
5 dag masła śmietankowego
2 jajka
150 ml mleka
2 łyżki śmietany
kruszonka:
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
10 dag masła
5 dag mąki pszennej
dodatkowo:
5 dużych ciemnych śliwek
2 jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie;
Masło orzechowe i masło śmietankowe w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładki krem, następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia się składników, Mąkę po przesianiu mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy na zmianę z mlekiem i śmietaną do masy maślanej.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, jabłka po obraniu kroimy w większą kostkę, do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Masło na kruszonkę rozpuszczamy i po przestudzeniu zalewamy nim orzechy wymieszane z cukrem i mąką, mieszamy do momentu uzyskania kruszonki.

Małą formę  około 24 cm na 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylewamy całe ciasto, posypujemy owocami, a na wierzchu sypiemy kruszonkę.
Pieczemy w temp.180 st około 45 minut po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz