Strony

piątek, 4 stycznia 2019

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym

Czasami trzeba spisać przepis na coś innego jak ciasto :)
Pulpety z dodatkiem ryżu i marchewki w białym sosie może nie wyglądały jakoś bardzo fotogenicznie, ale były za to bardzo smaczne.





























Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym 

pulpety:
70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 woreczek ryżu
1 marchewka
1 mała czerwona cebula
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy z suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka jarzynki
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
dodatkowo:
mąka
sos:
1 litr bulionu warzywnego
120 gram ( 1/2 opakowania jogurtu greckiego)
2 łyżki tartego chrzanu
2-3 gałązki zielonej pietruszki
wykonanie:
Ryż razem z obraną marchewką ugotować w lekko osolonej wodzie ( w tym samym garnku) i przestudzić.
Mięso skręcić przez maszynkę na większych oczkach, marchewkę pokroić w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa, następnie dodać przestudzony ryż, jajko i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować niewielkie pulpety i obtoczyć je w mące. W szerokim garnku zagotować bulion i do gorącego włożyć przygotowane pulpety ( w jednej warstwie, jeden obok drugiego), na wierzchu ułożyć pietruszkę, garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień pod nim na najmniejszy. W tylko mrugającym bulionie gotować pulpety około 30 minut.
Jogurt wymieszać z tartym chrzanem i dolać do tego troszkę gorącego bulionu, zahartowany jogurt wlać do garnka i delikatnie zamieszać, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.
Mąką z pulpetów zagęści odpowiednio sos, podawać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz