Strony

wtorek, 27 listopada 2018

Ciasteczka z dynią i płatkami owsianymi

Na przepis natknęłam się tutaj i postanowiłam wykorzystać do nich słoiczek musu dyniowego co był przeznaczony do sernika. Ciasteczka wyszły zaskakująco smaczne, zmniejszyłam tylko w nich ilość cukru, a w jego miejsce dodałam słodkie rodzynki. Ciasto mieszamy i myk na blaszkę, przepis bez zagniatania, ugniatania i takich spraw :) czyli przepis idealny.


Ciasteczka z dynią 


30 dag musu z dyni
180 ml oleju
20 dag cukru
60 dag płatków owsianych
15 dag maki pszennej
10 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
2  łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki  przyprawy do pierników
3 jajka
wykonanie:
Mus dyniowy wymieszać z olejem i jajkami,  wsypać cukier, mąkę,  płatki owsiane  oraz przyprawę do piernika i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut.
Orzechy lekko uprażyć na patelni i posiekać, następnie dodać do ciasta razem z rodzynkami i proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto przy pomocy łyżki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec w temp. 180 st około 20 minut, wystudzić.
Dodatkowo ciastka można ozdobić niewielką ilością czekolady, ale nie jest to konieczne.


4 komentarze:

  1. Super przepis, szkoda że ciasteczka owsiane tak szybko znikaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Tobie, że smakowały lepiej jak wygladały :)

      Usuń