Strony

niedziela, 14 października 2018

Kolorowy jabłecznik

Ciasto wygląda na skomplikowane, ale w trakcie pracy okazuje się proste w przygotowaniu. Przepis wieki temu spisany z internetu wreszcie doczekał się swojej premiery w moim domu.






























Kolorowy jabłecznik

kruchy spód:
5 żółtek
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
25 dag dobrej margaryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt:
5 białek
10 dag cukru
6 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
dodatkowo;
1.5 łyżki kakao
nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
3 czubate łyżki kaszy manny
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok cytrynowy
wykonanie;
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, szczyptę soli i cukier, przykryć i lekko rozgotować. Kaszkę dodać do gorących jabłek, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i szybko zagnieść ciasto, schłodzić minimum 30 minut. Zimne ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki na podsypanym mąką blacie lub tak jak ja papierze.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do sztywnej piany dodać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać, następnie dosypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie wszystko połączyć. Ciasto biszkoptowe podzielić na pół, jedną część ciasta zostawić jasną, a do drugiej dodać kakao.

Zimne jabłka wyłożyć na spód z kruchego ciasta, następnie na jabłka wylewamy ciasto jasne i porcjami kładziemy ciasto z kakao, bez mieszania ciasta przykrywamy rozwałkowanym kruchym  ciastem, lekko dociskamy.
Ciasto pieczemy w temp. 180st około 50 minut.
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością soku cytrynowego na gęsty lukier i polewamy nim wierzch zimnego ciasta, odstawiamy do zastygnięcia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz