Strony

poniedziałek, 2 lipca 2018

Sernik z truskawkami

Sezon na truskawki niestety się skończył, a u mnie Emilka wsadziła je do sernika, a przepis zapożyczyła z jednej z jej ulubionych stron. Truskawek w naszym serniku jest więcej jak w oryginalnym przepisie, ale tak było pysznie i to było takie truskawkowe pożegnanie na ten rok :)





























Sernik z truskawkami i kruszonką 

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
16 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa truskawkowa:
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku na serniki
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe 
2 jajka
dodatkowo:
70 dag truskawek
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko, zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Ser wyłożyć do miski i wymieszać z cukrem, następnie dodać 1,5 opakowania  proszku  budyniowego oraz jajka, dokładnie całość ze sobą wymieszać.
Małą formę ( moja 24 cm na 24 cm) wysmarować na dnie i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, wylać masę serową.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, wyłożyć na masę serową i porwać resztę ciasta jak kruszonkę.
Piec w temp. 180st około 40 minut, studzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz