Strony

niedziela, 3 grudnia 2017

Piernikowe bułeczki z konfiturą truskawkową

3 grudnia, a u mnie smaki lata zamknięte w słoiczku w połączeniu z zapachem przypraw korzennych stworzyły niepowtarzalny nastrój w ten niedzielny poranek :) #lowicz #dzem #konfitura #truskawki































Piernikowe bułeczki z konfiturą truskawkową 

ciasto:
3 szklanki po 220 ml mąki pszennej
5 dag masła
180 ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
5 dag drożdży
1/2 opakowania przyprawy do piernika
kruszonka:
3 dag masła
3 dag cukru
6 dag mąki
dodatkowo:
słoiczek konfitury truskawkowej
1 jajko
wykonanie:
Masło stopić, mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże.Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika, wlać drożdże, płynny tłuszcz i wbić jajko. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W miseczce rozetrzeć palcami zimne masło z cukrem i mąką, łączymy wszystko razem do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.
Stolnicę podsypać mąką wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm ( wałkujemy tak na długość ) ciasto smarujemy konfiturą
na środku przecinamy wzdłuż na dwa paski i zwijamy jak roladki, ostrym nożem tniemy na 4-5 cm porcje, kawałeczki ciasta układamy w papilotkach po 2-3 sztuki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko lekko ubijamy i smarujemy wierzch naszych bułeczek, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180 st około 20 minut.





Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz