Strony

piątek, 22 września 2017

Drożdżowe paszteciki z grzybami

Niby grzybów w lesie sporo, ale u mnie w domu coś tego nie widać, a z pierwszych większych zbiorów trzeba było przygotować coś dobrego. Paszteciki jeszcze ciepłe i gorący kubek barszczyku to był idealny piątkowy obiad. 



Drożdżowe paszteciki z grzybami 

ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
12 dag masła
1/2 szklanki mleka
nadzienie:
40 dag już obgotowanych grzybów leśnych
1 cebula
3 łyżki masła
20 dag żółtego sera
przyprawy
zielona pietruszka
dodatkowo:
jajko
wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać w nich drożdże z cukrem. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą,  dodać mleko z drożdżami oraz jajka i rozpuszczony oraz przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby po oczyszczeniu, pokrojeniu i obgotowaniu w sporej ilości wody dokładnie odcedzić i odważyć około 40 dag. Masło stopić i zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby oraz przyprawy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku, smażyć grzyby kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone grzyby przestudzić i wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki serem oraz posiekaną pietruszką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przeciąć je wzdłuż na dwa prostokąty około 25 cm szerokości, nadzienie grzybowe rozsmarować na prostokątach z ciasta i zwinąć jak roladkę ( zaczynając od dłuższego boku) ostrym nożem  pociąć na małe porcje i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować po wierzchu jajkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 18-20 minut do momentu zrumienienia.





1 komentarz: