Strony

poniedziałek, 31 lipca 2017

Zupa krem z zielonego groszku

Za chłodnikami nie przepadam i dlatego nawet w tym upale proponuję zupę :), ale bardzo prostą w przygotowaniu z dodatkiem chrupiących grzanek.





























Zupa krem z zielonego groszku 

1 puszka zielonego groszku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
2 łyżki śmietany 30%
3 pomidory
10 plasterków chudej szynki
1 łyżka masła
dodatkowo:
5 kromek czerstwego chleba
2 łyżki oliwy
wykonanie:
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego warzywa, chwilę podsmażyć, zalać 1 litrem  wywaru warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dolać groszek razem z zalewą i całość zmiksować, dodać śmietanę i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni podgrzać oliwę i wrzucić chleb, cały czas mieszając podsmażyć zrumienić kosteczki chleba.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki i zrumienić bez dodatku tłuszczu na drugiej patelni.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupę nalewamy do miseczki, dodajemy pokrojonego pomidora i posypujemy paseczkami szynki, grzanki podajemy w drugiej miseczce i ja dodaję je sobie po kilka sztuk, aby cały czas mieć chrupiący akcent w zupie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz