Strony

czwartek, 6 października 2016

Papryka dobrze nadziana

Ukrywać nie mam zamiaru, że bardzo i to nawet bardzo lubię takie potrawy. Patrząc na danie ma się powiedzieć " ile to pracy", ale nic bardziej mylnego bo rach ciach i mamy farsz, a papryka w piekarniku zapieka się sama :)






























Papryka dobrze nadziana 

farsz:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 woreczek ryżu
1 średnia cukinia
1 marchew
1/2 średniego selera ilość porównywalna do marchwi
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki oleju
przyprawy
dodatkowo:
około 1 kg papryki
wykonanie:
Marchew, seler i cebulę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę na patelni podgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć i dołożyć cukinię pokrojoną w większą kostkę, podsmażyć 2-3 minuty. Mięso mielone dołożyć na patelnie kiedy marchew zmięknie, a cukinia tylko się zeszkli dosypać około 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego oraz niewielką ilość pieprzu czarnego, wcisnąć przez praskę czosnek wymieszać i smażyć mieszając około 10 minut w połowie smażenia dołożyć pomidory razem z sokiem.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i na koniec dodać do gotowego farszu razem z posiekaną pietruszką, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Paprykę umyć i przekroić na pół, połówki papryki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu w którym będziemy zapiekać, wewnątrz posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz napełnić dość ciasno farszem mięsnym.
Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać paprykę około 15-20 minut. Podawać z sosem pomidorowym.


2 komentarze:

  1. lubię takie danka bardzo, bardzo! A jak jeszcze samo się robi w piekarniku, to już super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy faszerowaną paprykę, jest fantastyczna na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń