Strony

czwartek, 15 września 2016

Klopsiki z cukinią

Wszystko ostatnio u nas z cukinią i mam nadzieję, że się nie przejemy nią bo na działce jeszcze rośnie :)





























Klopsiki z cukinią 

50 dag mięsa mielonego z indyka
20 dag cukinii
2 jajka
2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
przyprawy
sos :
1/2 kg pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawy
dodatkowo:
mąka pszenna
wykonanie;
Pomidory obrać i pokroić w większą kostkę, wrzucić na patelnię i dodać czosnek w plasterkach, cebulę w piórkach i paprykę w paseczkach, dosypać po 1/2 łyżeczki cukru, soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i suszonej bazylii, przykryć i gotować około 30 minut. Rozgotowane pomidory zmiksować, dolać 1 szklankę wody i ewentualnie doprawić do smaku.
Cukinię razem ze skórka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa, dosypać zieloną pietruszkę, bułkę tartą oraz przyprawy około 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, wbić jajka i wymieszać ( gdyby masa była za luźna dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące, gotowe klopsiki wrzucić do gorącego sosu pomidorowego i pod przykryciem gotować kilka minut.



3 komentarze: