Strony

niedziela, 14 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią

Po miesiącu laby najwyższy czas wracać do blogowego życia :) Na początek przepis na przepyszne ciasto z cukinią co jak mawia moja Hania "warzywne to dietetyczne" , ale niestety nie do końca jest to zgodne z prawdą :)
Przepis jakiś czas temu spisałam od Tysi , zamiast migdałów dałam orzechy i wszystko polałam polewą czekoladową, wyszło pysznie więc dodaję je dzisiaj do wydarzenia .





























Czekoladowe ciasto z cukinią 

3 jajka
20 dag cukinii
15 dag masła
15 dag cukru
10 dag gorzkiej  czekolady
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
spora garść posiekanych orzechów włoskich 
dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Cukinię razem za skórką zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dobrze odcisnąć z soku.
Czekoladę rozpuścić i przestudzić, masło utrzeć na krem z dodatkiem cukru w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na koniec dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Odciśniętą cukinię dodać do kremu czekoladowego i po wymieszaniu dosypać przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, całość mieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Małą formę około 20 cm średnicy ( ja miałam małą prostokątną ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp. 180st około 50 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową.


Razem ze mną warzywne ciasto piekły:
Różowa kuchnia
Marcepanowy Kącik
Moje domowe kucharzenie


3 komentarze:

  1. Twoje ciasto wygląda pięknie i smacznie :)Rzeczywiście dawno nic nie pieklysmy. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam..pysznie wygląda..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszyste, wilgotne - takie ciacha lubię! Dzięki za wspólne pieczenie - mimo, że moje ciacho wypiekałam z tygodniowym opóźnieniem ;)

    OdpowiedzUsuń