Strony

sobota, 9 lipca 2016

Kotlety z jajek

Proste szybkie jedzenie przygotowane w ramach akcji Błyskawiczne piątki , ale niestety nie udało mi się wczoraj dodać tego wpisu i dlatego nadrabiam dzisiaj :) Kotlety wychodzą przepyszne.





























Kotlety z jajek 

8 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 bułka kajzerka
3/4 szklanki mleka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
4 krótkie kabanosy serowe
przyprawy sól i pieprz ziołowy oraz czarny
dodatkowo:
bułka tarta
masło do smażenia
wykonanie:
Jajka na twardo obrać i włożyć do malaksera, bułkę namoczyć w mleku i po namoczeniu odcisnąć, a następnie dodać do jajek, dołożyć czosnek oraz pietruszkę i całość zmiksować.
Masę jajeczną przełożyć do miski wbić jajko i dodać drobno pokrojone kabanosy, doprawić do smaku solą i pieprzem ( gdyby masa była za luźna to dodać do niej 1-2 łyżki bułki tartej)
Z masy jajecznej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle do momentu uzyskania złotego koloru.

Masło można zastąpić margaryną, ale zdecydowanie odradzam olej.





2 komentarze: