Strony

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Letni jogurtowiec

Bardzo, a nawet bardzo bardzo :) lubię ciasta jogurtowe, kocham za prostotę wykonania i niesamowitą puszystość po upieczeniu. Sezonowość przy tym cieście raczej nie istnieje bo co sezon to możemy nałożyć na ciasto inne owoce, a w sezonie zimowym posiłkować się mrożonymi lub owocami z puszki. Sezon na truskawki już w pełni, a jagody w lesie dopiero dojrzewają, ale na moim cieście jest ich niewielka ilość z wielkim poświęceniem urwana przez mojego męża :) bo ja jagody uwielbiam, ale tylko w kuchni do lasu to ja chodzę na grzyby :)











Letni jogurtowiec

3 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 jajka
3 łyżki oleju
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
około 30 dag  owoców u mnie troszkę jagód i truskawki
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, jajka ubijać tak długo, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość, następnie dodać olej i jogurt i jeszcze chwilkę mieszać na mniejszych obrotach miksera.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie wszystko ze sobą łącząc.
Formę  ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na nim ułożyć truskawki i posypać jagodami , piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem.



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie najprostsze ciasta zawsze u mnie znikają w ekspresowym tempie :) A ja przyznam, że uwielbiam chodzić do lasu i zbierać jagody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę z nimi wszystko zrobić, ale jak juz będą w domu :)

      Usuń