Strony

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Czekoladki z masłem orzechowym

Swoją przygodę z czekoladkami dopiero zaczynam i na dzień dzisiejszy strasznie mi się to zajęcie podoba. Dokupiłam formy i zaczynam kombinowanie ze smakami, dzisiaj zrobiłam takie niby Michałki z masłem orzechowym, staram się nie myśleć o kaloriach bo wiem, że to bomba kaloryczna :) , ale jeśli zachowamy umiar to na pewno nam taka czekoladka nie zaszkodzi, a na pewno pomoże bo poprawi nastrój :)


Czekoladki z masłem orzechowym 

nadzienie:
3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka w proszku
5 dag czekolady białej
5 dag posiekanych orzechów laskowych
5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
dodatkowo:
20 dag czekolady gorzkiej
10 dag czekolady mlecznej
wykonanie:
Czekoladę połamać i wymieszać z mlekiem skondensowanym, podgrzewając rozpuścić, następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Orzech drobno posiekać i razem z masłem orzechowym dodać do masy mlecznej, wymieszać. Masa jest gęsta i dają się z niej uformować kuleczki.
Czekoladę mleczną i gorzka rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą.
Płynną czekoladą dokładnie wysmarować dno i boki foremek do czekoladek i schłodzić ( ja zrobiłam dwie warstwy czekolady po zastygnięciu pierwszej pokryłam ją ponownie czekoladą)
Kiedy czekolada w foremkach zastygnie to nałożyć do nich nadzienie ( zostawiając przerwę na spód przy krawędzi) .
Napełnione nadzieniem czekoladki posmarować od góry czekoladą i ponownie schłodzić. Dobrze schłodzone czekoladki delikatnie wyjąć z foremek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz